Home » Local » Pensionarii dau în judecată Guvernul. Pregătiri pentru pichetarea Prefecturii Vaslui

Pensionarii dau în judecată Guvernul. Pregătiri pentru pichetarea Prefecturii Vaslui

Organizațiile pensionarilor de la nivel național au stabilit calendarul acțiunilor împotriva Guvernului, în cazul nerespectării prevederilor din noua lege a pensiilor. Astfel, dacă guvernanții nu vor majora pensiile cu un procent de 40%, pensionarii vor acționa executivul în judecată și vor organiza proteste în toate județele țării.

Ioan Stamate, președintele Comitetului Județean al Persoanelor Vârstnice Vaslui, a precizat că a discutat cu liderii de la nivel național despre calendarul acțiunilor, iar pensionarii vasluieni se vor conforma acestor decizii.

”Dacă pensiile nu cresc cu 40% vom da în judecată Guvernul României. Noi am mai făcut o astfel de acțiune atunci când ne-am judecat pentru Legea nr. 19 a pensiilor publice, iar între timp legislația s-a modificat și nu am rezolvat nimic. Am discutat cu conducerea federației și am precizat că o creștere cu 40% din septembrie e cam mult. Un prim pas ar fi anularea pensiilor speciale. Nu vom face un protest mare cu sute de persoane, pentru că ne gândim la sănătatea oamenilor. Vom face o pichetare a Prefecturii Vaslui cu maxim 10 persoane, este de ajuns. Suntem în plină pandemie  de coronavirus și ne gândim la siguranța oamenilor”, a spus Ioan Stamate.

Începând cu data de 1 septembrie 2020, conform art. 86 din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, valoarea punctului de pensie va crește 1.775 lei. În județul Vaslui sunt înregistrați un total de 93.729 pensionari, din care 81.685 pensionari de stat și 12.044 pensionari din agricultură.

Potrivit legii pensiilor, valoarea punctului de pensie se actualizează astfel: 1.265 de lei în 2019; 1.775 de lei în 2020; 1.875 de lei în 2021. Din anul 2022, valoarea punctului de referință se va indexa anual cu rata inflației și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: