Home » Business » Patronatul avertizează: Criza COVID-19 va pune pe butuci afacerile multor vasluieni!

Patronatul avertizează: Criza COVID-19 va pune pe butuci afacerile multor vasluieni!

de Dănuț CIOBANU  

Pandemia de coronavirus riscă să arunce mediul de afaceri în colaps. În primele cinci luni ale anului, numărul de firme înființate de vasluieni este mai mic cu 50% față de aceeași perioadă a anului trecut. Mai mult, din cauza COVID-19, peste 2.000 de vasluieni au contractele de muncă suspendate temporar. Oamenii de afaceri susțin că afacerile nu se pot dezvolta în mediul online, iar fără contactul fizic dintre antreprenori multe investiții și deschiderea unor societăți sunt amânate.

Pandemia de coronavirus a deposedat mediul de afaceri de principalul instrument de lucru: comunicarea față în față. Antreprenorii nu se mai pot întâlni pentru a discuta, pentru a negocia diferite afaceri sau a trasa direcții de acțiune pentru viitor. În acest context pandemic care se agravează de la o zi la alta, mediul  de afaceri reclamă întocmirea unei strategii de dezvoltare la nivel național și zonal, care să ofere o perspectivă clară oamenilor de afaceri.

”Pandemia a indus oamenilor o frică totală. Nu poți rezolva problemele fără să te întâlnești, fără să te vezi și să discuți. Nu faci aceste lucruri online. Oamenii trăiesc împreună, oamenii trăiesc prin sentimente. Așa se rezolvă și problemele economice. Când se blochează activitatea lumea nu mai are relații, scade energia pozitivă, interesul și se amână investiții. Poate că mulți oameni ar vrea să își facă o societate, dar așteaptă să treacă pandemia. Trebuie să avem o strategie, o orientare de viitor. Cu această criză de sănătate avem de a face cu o situație globală deosebită”, a spus Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui.

Consecințele pandemiei de coronavirus se resimt încă puternic la nivelul economiei locale. Conforma datelor Inspectoratului Teritorial de Muncă Vaslui, la data de 16 iunie 2020, mai erau înregistrate în registrul de evidență al salariaților un număr total de 2.084 contracte de muncă suspendate temporar. În județul nostru, cel mai mare număr de contracte de muncă suspendate din cauza crizei de sănătate s-a înregistrat în data de 13 aprilie 2020. La vremea respectivă, s-au înregistrat 9.112 contracte de muncă suspendate, din care pentru 6.734 de salariați s-a solicitat șomaj tehnic.

Conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, în primele cinci luni ale anului 2020 numărul firmelor înmatriculate în județul Vaslui a scăzut cu un procent de 50%, față de aceeași perioadă a anului trecut. În perioada ianuarie – mai 2020, în județul Vaslui au fost înregistrate în total 397 firme: 288 SRL, 69 II, 31 PFA, 8 IF. În perioada similară a anului trecut au fost înmatriculate nu mai puțin de 790 de firme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*