Home » Agricultura » Ajutoare financiare de până la 50.000 de euro, pentru tinerii care încep o afacere în agricultură

Ajutoare financiare de până la 50.000 de euro, pentru tinerii care încep o afacere în agricultură

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat versiunea finală a ghidului solicitantului pentru submăsura 6.1 ”Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 . Beneficiarii submăsurii sunt tinerii fermieri care se instalează pentru prima oară ca unic șef al exploatației agricole. De asemenea, beneficiază de fondurile submăsurii persoanele juridice cu mai mulți acționari, unde un tânăr fermier se instalează și exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce privește deciziile referitoare la gestionare, la beneficii și la riscurile financiare legate de exploatație.

Exploatația pentru care se solicită finanțarea trebuie să aibă o dimensiune economică cuprinsă între 12.000 – 50.000 SO (valoarea producție standard), să fie înregistrată ca microîntreprindere/ întreprindere mică și să fie înregistrată obligatoriu în registrul unic de identificare de la APIA, în registrul agricol și/sau în registrul exploatațiilor de la ANSVSA. Sprijinul public nerambursabil este de 50.000 de euro pentru exploatațiile între 30.000 SO. și 50.000 SO și de 40.000 de euro pentru exploatațiile între 12.000 SO și 29.999 SO.

 „Sprijinul va fi acordat pentru facilitarea începerii activităților agricole pentru instalarea tânărului fermier într-o exploataţie agricolă, pe baza planului de afaceri. Pot fi eligibile toate cheltuielile propuse în planul de afaceri indiferent de natura acestora, respectând condiţiile prevăzute în ghidul solicitantului şi în fişa tehnică a submăsurii 6.1. Aici se poate include și capitalul de lucru, achiziţia de teren sau material biologic, efectuare de studii precum cel pentru sectorul pomicol sau privind potenţialul agricol (dacă e cazul) precum şi activităţile relevante pentru implementarea corectă a planului de afaceri aprobat”, a precizat Alin Trifu, directorul Oficului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Vaslui.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: