Home » Administratie » Lovitură financiară. În plină pandemie de COVID-19, la bugetul municipiului Vaslui s-au încasat 86,7 milioane de lei

Lovitură financiară. În plină pandemie de COVID-19, la bugetul municipiului Vaslui s-au încasat 86,7 milioane de lei

de Dănuț CIOBANU 

Colectarea veniturilor la bugetul local al municipiului Vaslui a depășit așteptările. În primele șase luni ale anului curent, la visteria locală s-au încasat 86,7 milioane de lei, ceea ce reprezintă 50% din bugetul total prognozat pentru 2020. Pentru a veni în sprijinul contribuabililor, municipalitatea promovează în această perioadă o serie de proiecte care să faciliteze colectarea obligațiilor fiscale la buget.

Datele finale privind execuția bugetului local al municipiului Vaslui pe primul semestru din acest an sunt din cele mai bune. În ciuda pandemiei de coronavirus și debutul crize economice provocate de COVID-19, încasările de venituri la bugetul local s-au realizat conform calendarului asumat. Astfel, după șase luni din 2020, la un buget total de 172 milioane de lei, colectările de venituri s-au situat la suma de 86,7 milioane de lei, ceea ce înseamnă un procent de realizare de 50%.

”Rezultatele obținute sunt îmbucurătoare, în condițiile în care am traversat o etapă dificilă. Coeficienții relizați se vor mai îmbunătăți, pentru că mai sunt sume pe drum. Este un lucru neașteptat de bun, într-o perioadă foarte grea”, a precizat Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.

Pe lângă prelungirea primului termen de plată a taxelor și impozitelor locale până la data de 30 iunie 2020, cu bonificația aferentă de 10% pentru achitarea integrală a sumelor darorate, autoritățile locale au mai acordat și alte înlesniri. S-au sistat plata chiriilor pe perioada situației de urgență, redevențele au fost reduse cu 50% etc.

În această perioadă, municipalitatea a lansat în dezbatere publică un proiect privind reducerea impozitului cu 50% pentru clădirile nerezidențiale, act normativ care va fi votat în luna iulie 2020. De asemenea, se intenționează promovarea unui proiect de hotărâre privind anularea accesoriilor până la data de 15 decembrie 2020, pentru contribuabilii care plătesc integral debitele contabilizate la bugetul local.

Taxele și impozitele locale constau în impozite pe clădiri, terenuri, transport, amenzi, chirii și concesiuni, taxe de firmă și publicitate, alte impozite și taxe locale. Persoanele fizice și juridice care vor achita integral impozitele locale în primul termen de plată, beneficiază de o bonificație financiară de 10%.

La această dată, Primăria Vaslui are înregistrate 50.000 de roluri pentru persoanele fizice și 2.850 roluri pentru persoanele juridice. Contribuabilii pot achita obligațiile fiscale și prin plata cu autentificare pe ghișeul.ro. Contribuabilul își poate cunoaște electronic suma de plată, iar dacă dispune de un card bancar valabil poate face plata din fața unui calculator. De asemenea, la Serviciul Financiar se poate achita cu card bancar prin intermediul P.O.S.

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*