Home » Local » COVID-19 a băgat spaima în vasluieni. Populația a economisit în doar cinci luni 128,3 milioane de lei

COVID-19 a băgat spaima în vasluieni. Populația a economisit în doar cinci luni 128,3 milioane de lei

de Dănuț CIOBANU 

Vasluienii au economisit sume importante pe timpul pandemiei de coronavirus. Economiile contabilizate de gospodăriile populației la bănci au crescut atât în lei, cât și în valută. Sumele de bani cele mai mari sunt rulate de populație prin disponibilitățile la vedere, instrumente financiare mult mai flexibile în comparație cu depozitele la termen.

Potrivit datelor Băncii Naționale a României, în luna mai 2020, disponibilitățile la vedere în lei ale gospodăriilor populației din județul Vaslui erau de în sumă totală de 617,5 milioane de lei. Pe același instrument financiar bancar, în ianuarie 2020, disponibilitățile la vedere ale populației erau de numai 548 milioane de lei.

Și în ceea ce privește disponibilitățile la vedere în valută sumele economisite de vasluieni sunt semnficative. Dacă la începutul anului disponibilitățile la vedere în valută erau de 316,7 milioane de lei, la sfârșitul lunii mai 2020, sumele din bănci ale gospodăriilor populației au crescut la 373,6 milioane de lei.

Și în cazul depozitelor la termen în lei vasluienii au reușit să facă economii. De la depozite de 700,8 milioane de lei în ianuarie 2020, rezervele la termen s-au majorat în luna mai la 708,3 milioane de lei.

Singurul minus financiar s-a înregistrat pe segmentul depozitelor la termen în valută unde sumele economisite au scăzut de la depozite de 360,8 milioane de lei în ianuarie 2020, la suma de 355,2 milioane de lei în cursul lunii mai a anului curent. Practic, pe cele patru instrumente financiare bancare, economiile gospodăriilor populației din județul Vasui au crescut în primele cinci luni ale acesui an cu 128,3 milioane de lei.

La sfârşitul lunii aprilie 2020, în judeţul Vaslui s-a înregistrat un număr de 56.078 salariaţi. Faţă de luna aprilie 2019, când pe piața locală activau 56.714 de salariaţi, se înregistrează o descreștere uşoară cu un procent de 1,1%. Conform datelor Direcției Județene de Statistică (DJS) Vaslui, în luna aprilie 2020, câştigul salarial mediu net a fost de 2.542 lei. Peste medie s-a câştigat în servicii (2.866 lei), iar sub medie s-au situat câştigurile din industrie plus construcţii cu 1.972 lei şi din agricultură, silvicultură şi piscicultură cu 2.368 lei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

O poveste fără sfârșit: Extinderea rețelei de apă și canalizare din Bârlad

Deputat Mihai Botez  Implementarea proiectului de modernizare a sistemului ...

Deputatul Daniel OLTEANU, despre startul pur electoral al construcției centurii Bârlad: «Au venit, s-au pozat, au plecat și au luat și utilajele de pe șantier cu ei!»

Deputatul Daniel Olteanu demontează minciunile sfruntate ale primarului Dumitru ...

Vasluiul pregătește proiectul pentru al doilea drum strategic. Drumul are 74 de kilometri și trece prin 9 UAT-uri

de Dănuț CIOBANU  Consiliul Județean Vaslui a demarat pregătirea ...