Home » Agricultura » Fermierii vasluieni nu au echipamente pentru a iriga culturile agricole

Fermierii vasluieni nu au echipamente pentru a iriga culturile agricole

Fermierii vasluieni au irigat în acest an o suprafață de 6.259 hectare, dintr-un total de 14.465 hectare contractate. Irigațiile s-au realizat în amenajarea Albița-Fălciu pe o suprafață de 5.735 hectare și în amenajarea Mânjești pe 524 hectare.

”Se putea iriga mai mult, pentru că avem o suprafață pregătită de peste 14.000 de hectare. Însă, din cauza lipsei de echipamente de udare la fermieri nu s-a putut iriga toată suprafața. Fermierii au început să își achiziționeze aceste echipamente atât din fonduri proprii, cât și prin proiecte europene nerambursabile. Irigațiile au început cu plantațiile de livezi, după care s-au extinse și la culturile de grâu, orz, porumb, floarea soarelui, plante furajere, pășuni. Noi livrăm gratuit apa, iar fermierii suportă cheltuielile pentru a-și lua apa din canale, cheltuieli care sunt mai mici”, a spus Sandu Damian, directorul Agenției Naționale pentru Îmbunătățiri Funciare Vaslui.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale primește începând din data de 1 iulie 2020, cereri de finanțare a proiectelor pentru dezvoltarea infrastructurii secundare de irigații. Este vorba despre submăsura 4.3 ”Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice” din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020. Fondurile disponibile pentru această componentă a submăsurii se ridică la 43.700.259 euro.

Depunerea cererilor de finanțare pentru submăsura 4.3 se va face până pe data de 30 septembrie 2020, on-line pe www.afir.info, de către beneficiarii eligibili, respectiv de către organizațiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii, constituite din proprietari sau utilizatori de terenuri agricole conform legislaţiei în vigoare sau de către federațiile organizațiilor utilizatorilor de apă pentru irigaţii.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*