Home » Agricultura » Stațiile de pompare de la Bumbăta, Pogonești și Berezeni au fost puse în funcțiune

Stațiile de pompare de la Bumbăta, Pogonești și Berezeni au fost puse în funcțiune

Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Vaslui a realizat 73% din proiectul de modernizare a amenajării pentru irigații Albița – Fălciu. Investiția vizează amenajările pentru irigații Albița – Fălciu pe o suprafață de 16.957 hectare și amenajarea Mânjești cu o suprafață de 595 hectare. Valoarea totală a proiectului se ridică la suma de 50 milioane de lei.

Sandu Damian, directorul ANIF Vaslui, a spus precizat că în cadrul proiectului au fost puse în funcțiune trei stații de pompare: Bumbăta, Pogonești și Berezeni.

”Am discutat cu fermierii și le-am spus că prin acest proiect vom aduce apa din Prut și vom folosi pentru oameni. Acest sistem era dat în folosință din anul 1970 și, între timp, acolo nu s-au mai făcut modernizări. Un astfel de proiect de anvergura celui demarat din anul trecut nu s-a mai făcut. Prin vechiul sistem erau costuri mari pentru a se iriga. După investițiile făcute prin acest proiect, timpul de livrare al apei se reduce la două ore. Pompele instalate acum au un consum mic de energie. Am găsit soluții tehnice pentru a folosi apa și când debitul Prutului este mai mic”, a spus Sandu Damian.

Amenajarea de irigații Albița – Fălciu se va moderniza în două etape. În prima etapă se va reabilita infrastructura principală de irigații ce deservește 10.075 hectare, această suprafață regăsindu-se la organizațiile utilizatorilor de apă care și-au modernizat infrastructura secundară de irigații prin fonduri europene.

ANIF Vaslui are în administrare o suprafață amenajată cu lucrări de îmbunătățiri funciare de 267.179 hectare din care: 29.926 hectare, amenajată cu lucrări de irigații, 41.653 hectare lucrări de desecare și 195.600 hectare amenajate cu lucrări de combaterea eroziunii solului. De asemenea, ANIF Vaslui administrează o suprafața amenajată pentru irigații de 29.926 hectare.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*