Home » Agricultura » Fermieri ruinați. După ce a distrus recolta de cereale, seceta calamitează și culturile de primăvară

Fermieri ruinați. După ce a distrus recolta de cereale, seceta calamitează și culturile de primăvară

Seceta prelungită din ultimele luni a început să afectează și culturile semănate în primăvara acestui an. În această perioadă, fermierii  contabilizează pierderile înregistrate la culturile de toamnă. La culturile de grâu, orz, secară, rapiță, mazăre, producțiile realizate sunt cu mult mai mici față de cele realizate în anul trecut.

Conform datelor Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui, până la această dată au fost recoltate 40% din suprafețele semănate cu grâu, 60% orz, 70% rapiță și 20% mazăre boabe. Producțiile obținute la aceste culturi sunt următoarele: grâu – 1.363 kilograme/hectar, orz – 1.334 kilograme/hectar, rapiță – 1.050 kilograme/hectar. În medie, la nivelul județului Vaslui, gradul de dăunare la cultura de grâu este situat la un procent de 72%. Acest grad de dăunare se traduce în pierderi contabilizate de fermieri care se ridică la suma de 2.310 lei/hectar.

”La culturile de toamnă, producțiile sunt mai mici față de anul trecut. După recoltare, fermierii au început să pregătească terenul. Probabil în perioada următoare vom merge pe teren să constatăm pagubele provocate de secetă la culturile de primăvară. Lipsa de apă din sol afectează cultura de porumb și floarea soarelui”, a spus Aurel Ghineț, director adjjunct al DAJ Vaslui.

DAJ Vaslui a finalizat operațiunea de verificare în teren a suprafețelor agricole afectate de seceta prelungită din ultimele luni. Potrivit rapoartelor operative transmise de către UAT-uri, fermierii au declarat calamitată o suprafață totală de 85.433 hectare. În urma controalelor din teritoriu realizate de echipele de specialiști a fost constatată o suprafață totală afectată de secetă de 62.104 hectare. Situația culturilor calamitate este următoarea: grâu – 47.603 hectare; secară – 67 de hectare; triticale – 135 hectare; orz – 3.593 hectare; orzoaică – 167 hectare; rapită – 10.321 hectare.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*