Home » Local » DGASPC Vaslui este salvată! Instituția va primi 22,5 milioane de lei pentru salarii și bunuri și servicii

DGASPC Vaslui este salvată! Instituția va primi 22,5 milioane de lei pentru salarii și bunuri și servicii

de Dănuț CIOBANU 

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui va primi în această săptămână suma de 22.569.170 lei. Banii vor fi alocați în urma aprobării de către Consiliul Județean Vaslui a rectificării a IV-a a bugetului local. Din această sumă, instituția are în vedere finanțarea cheltuielilor de personal cu 16.759.000 lei și acoperirea cheltuielilor cu bunuri și servicii cu 5.560.170 lei. Protecția Copilului Vaslui nu mai avea pentru a două jumătate a anului 2020 bani pentru salarii și bunuri și servicii. 

Criza financiară cu care se confruntă Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui a luat sfârșit. În urma rectificării a IV-a a bugetului local al judeţului Vaslui pe anul 2020, instituția va primi bani atât pentru acoperirea cheltuielilor de personal, cât și pentru bunuri și servicii.

La parte de venituri, rectificarea bugetului Consiliului Județean (CJ) Vaslui se traduce printr-un plus financiar care se ridică la suma de 55.861.000 lei. Fondurile provin din sume defalcate pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județului (22.579.000 lei), subvenții primite din fondul de intervenție al Guvernului României (26.543.000 lei) etc.

”Din aceste sume importante virate de la bugetul național către județul Vaslui, la capitolul ”asigurări și asistență socială” fondurile se suplimentează cu suma de 22.651.748 lei. Astfel, DGASPC Vaslui va primi suma de 22.569.170 lei. Cu această sumă instituția are în vedere finanțarea cheltuielilor de personal cu suma de 16.759.000 lei, cheltuielile cu bunuri și servicii cu suma de 5.560.170 lei și alte cheltuieli cu suma de 250.000 lei”, se arată în referatul la proiectul de hotărâre.

La Centrul de asistență medico-sanitară Băcești suplimentarea este de 162.430 lei din care 161.000 lei pentru finanțarea obiectivului de investiție ”Consolidare, reabilitare beci și amenajări exterioare incintă” și 1.430 lei diferență neacoperită la cheltuieli cu hrana pentru personalul din servicii sociale aflat în izolare preventivă la locul de muncă.

Minus de 100 milioane de lei la buget

DGASPC Vaslui se confruntă în 2020 cu o situație financiară gravă. Pentru anul curent, bugetul instituției are un minus de 100 milioane de lei. Este vorba despre un minus de 75 milioane de lei la cheltuielile de personal și un minus de 25 milioane de lei la cheltuielile de bunuri și servicii. Pentru anul 2020, DGASPC Vaslui a solicitat un buget de 233 milioane de lei și a primit doar 116 milioane de lei. Astfel, pentru trimestrele III și IV cheltuielile cu personalul nu erau asigurate și nici cheltuielile cu bunuri și servicii.

Recent, Gică Crețu, liderul Sindicatului de la DGASPC Vaslui, a spus că au fost făcute demersuri în vederea alocării de resurse financiare pentru suplimentarea fondului de salarii.

”Am transmis adrese prin care am solicitat să ni se dea banii de salarii. Pentru acest an sunt prinse în buget și voucherele de vacanță, însă acestea se vor da atunci când vom primi banii pentru salarii. Deocamdată, pentru luna iulie avem surse pentru plata salariilor. Am făcut demersuri peste tot. Acum, problema arzătoare este cea legată de banii pentru salarii. Tichetele de vacanță sunt valabile un an după ce au fost distribuite și angajații au timp să le folosească. Așteptăm să vedem ce răspuns primim la cererile noastre”, spunea Gică Crețu.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

%d blogeri au apreciat: