Home » Agricultura » Hoții de lemne, fără obiectul muncii. ANIF Vaslui a securizat 3.200 hectare de plantații de protecție

Hoții de lemne, fără obiectul muncii. ANIF Vaslui a securizat 3.200 hectare de plantații de protecție

Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Vaslui a reușit să diminueze furturile ilegale de material lemnos din plantațiile destinate protecție terenurilor agricole. În prezent, instituția administrează o suprafață totală de 3.200 hectare de plantații de protecție.

Sandu Damian, directorul ANIF Vaslui, a spus că, în prezent, paza suprafețelor forestiere este asigurată de agenții proprii.

”Aceste persoane asigură paza suprafețelor forestiere, dar se ocupă și de lucrările de întreținere a infrastructurii de îmbunătățiri funciare. Nu am externalizat acest serviciu și cu ajutorul agenților hidro reparam și sistemul pentru irigații (decolmatarea canalelor, curățirea subtraversărilor la râuri etc.) și fac și pază. Tot pentru a paza acestor suprafețe, în ultima perioadă au fost făcute patrulări în perimetrele plantațiilor de protecție de către echipe mixte formate din reprezentanți ai Jandarmeriei și Poliției. În urma acestor măsuri, fenomenul infracțional s-a diminuat”, a spus Sandu Damian.

În prezent, ANIF Vaslui face demersuri pentru obținerea aprobării în vederea realizării de lucrări de întreținere, tăieri de regenerare, de rărire în regim silvic pe suprafețe de maxim trei hectare. În acest fel plantațiile de protecție sunt îngrijite corespunzător, iar materialul lemnos va fi vândut în urma organizării unei licitații publice. Avizul în vederea exploatării în regim silvic a acestor suprafețe forestiere trebuie să fie eliberat de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Focșani. De altfel, în anii trecuți, în zonele de plantații în care au fost deschise parchete de exploatare s-a constatat o stopare a fenomenului de sustragere ilegală a materialului lemnos.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*