Home » Administratie » CJ Vaslui a primit de la Guvernul României 26,5 milioane de lei, pentru repararea drumurilor distruse de inundații

CJ Vaslui a primit de la Guvernul României 26,5 milioane de lei, pentru repararea drumurilor distruse de inundații

de Dănuț CIOBANU 

Guvernul României a alocat Consiliului Județean Vaslui suma de 26.543.000 lei, pentru repararea drumurilor și podurilor județene care au fost afectate de ploile torențiale din luna iunie. Suma a fost virată din fondul de intervenție la dispoziția Guvernului  prin H.G. nr. 531/2020. Sectoarele de drumuri distruse de calamitățile naturale totalizează 52,797 kilometri de drumuri județene, din zone precum Costești, Murgeni, Gârceni, Slobozia, Băcești, Dragomirești, Bogdănești, Ivănești etc.

Conform rectificării a IV-a a bugetului local al judeţului Vaslui pe anul 2020, la capitolul transporturi, din analiza solicitărilor Direcției Tehnice din cadrul Consiliului Județean (CJ) Vaslui a rezultat necesitatea suplimentării fondurilor cu 34.044.604 lei. Din suma totală, 26.693.000 lei au fost virați la secțiunea de funcționare și 7.351.604 lei la secțiunea de  dezvoltare. Cu suma de 26.693.000 lei se are în vedere finanțarea reparațiilor curente pe drumurile și podurile județene distruse de calamitățile naturale.

În cursul lunii iunie 2020, majoritatea drumurilor județene și comunale din județul Vaslui au fost afectate de ploile torențiale. Imediat după trecerea perioadei de instabilitate, comisiile din cadrul CJ Vaslui au mers în teren și au constatat pagubele produse de viituri. Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui, a precizat la momentul respectiv că toate drumurile afectate de ploile torențiale vor fi reabilitate.

”În punctele unde au fost comisiile, deja se lucrează. Unele drumuri au fost stricate foarte tare și într-o primă fază trebuie creată o viabilitate pentru a ușura transportul. Pe de o parte construim prin diferitele programe cu finanțare de la bugetul național sau din fonduri europene, iar pe de altă parte avem aceste distrugeri. Vom reabilita toate aceste drumuri. Într-o primă fază cu un minim necesar, după care vom readuce drumurile cel puțin la stadiul pe care l-au avut înaintea precipitațiilor. Majoritatea drumurilor au fost afectate de ploile torențiale”, preciza Ciprian Trifan.

Pagube imense provocate de inundații

Conform datelor centralizate din teritoriu de Prefectura Vaslui, în perioada 11-24 iunie 2020 au fost înregistrate pagube însemnate în: două orașe, 36 comune, 134 localități și 15 locuințe. Au fost afectați 60 kilometri (km) de drum comunal, 192,54 km drum sătesc, 30 km străzi, 7 ravene, o bază sportivă, 10 poduri, 13 podețe afectate, 299,38 hectare (ha) teren arabil, 28 ha pășuni/ fânețe, 52,797 km drum județean.

Valoarea totală a pagubelor produse, în perioada 11 Iunie – 24 iunie 2020 este de 57.199,42 mii lei. Pagubele produse de inundații au au avut drept cauze concentrări rapide ale scurgerilor de pe versanți, depășirea capacității de transport a rigolelor și a șanțurilor marginale ale drumurilor, depășirea capacității de transport a torenților și a cursurilor de apă neamenajate.

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: