Home » Local » În plină pandemie de COVID-19, peste 1.000 de vasluienii și-au ipotecat terenurile

În plină pandemie de COVID-19, peste 1.000 de vasluienii și-au ipotecat terenurile

Județul Vaslui se clasează pe locul 29 la nivel național, în ceea ce privește ipotecile deschise la instituțiile financiare în perioada ianuarie-iunie 2020. În total, în primele șase luni ale anului curent au fost oficializate 1.061 de ipoteci. Numai în luna iunie 2020, au fost înregistrate 170 de ipoteci, majoritatea ipotecilor intabulate în cartea funciară fiind formate din terenuri agricole extravilane și terenuri intravilane.

Potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, situația pe luna trecută este următoarea: 99 ipoteci agricole extravilate; 42 ipoteci intravilane cu construcții etc.  La fel ca în anii trecuți, utilizarea terenurilor agricole pentru deschderea ipotecilor se explică prin faptul că evaluatorii băncilor comerciale consideră terenurile vandabile pentru garanțiile imobiliare, în dauna caselor sau apartamentelor.

Ipoteca este o garanție reală, servind la garantarea obligațiilor unui debitor față de creditorul său. Indiferent de felul ei, ipoteca prezintă următoarele elemente generale: este un drept accesoriu, deoarece însoțește și garantează un drept principal, și este o garanție imobiliară, deoarece are ca obiect numai bunuri imobile aflate în circuitul civil etc.

Cel ce constituie ipoteca trebuie să aibă capacitatea deplină de exercițiu și calitatea de proprietar actual al imobilului (teren sau apartament) ce se ipotechează. Bunurile viitoare ale debitorului nu pot forma obiectul unei ipoteci. De asemenea, nu se pot ipoteca bunurile altuia, indiferent dacă acestea aparțin persoanelor fizice sau juridice, decât cu consimțământul lor expres.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: