Home » Agricultura » Stop hoților de lemne! Silvicultorii vasluieni prestează pază gratuită pentru 10.000 hectare de pădure privată

Stop hoților de lemne! Silvicultorii vasluieni prestează pază gratuită pentru 10.000 hectare de pădure privată

Direcția Silvică (DS) Vaslui a finalizat acțiunea de preluare în pază a pădurilor private. La începutul acestui an, silvicultorii vasluieni mai aveau de preluat de la persoanele fizice circa 250 hectare de pădure, operațiunea care s-a încheiat. Astfel, la această dată, DS Vaslui asigură securitatea pentru o suprafață de peste 10.000 hectare de pădure din sectorul privat.

Conform Codului silvic, pentru suprafețele de pădure mai mici de 30 hectare, statul acordă o subvenție pentru plata serviciilor de pază. Pe lângă aceste suprafețe pentru care paza este subveționată de stat, DS Vaslui mai asigură securitatea unei suprafețe de 11.000 hectare de pădure privată prin contracte de prestări servicii. Este vorba despre proprietăți mai mari de 30 de hectare, pentru care beneficiarii plătesc serviciile de pază.

“La începutul campaniei proprietarii de păduri au fost reticienți, însă după ce le-am explicat că preluarea în pază este în avantajul lor, oamenii au înțeles. Beneficiile preluării în pază sunt acelea că hoții de lemne nu mai pot intra în zonele forestiere vulnerabile, iar serviciile de pază prestate de noi sunt gratuite. Avem acum în pază peste 70.000 hectare de pădure și sunt mândru pentru acest lucru. Angajații noștri au înțeles importanța acțiunii și s-au implicat indiferent de dificultățile întâmpinate”, a spus Cătălin Idriceanu, directorul DS Vaslui

Dacă ne raportăm la fondul forestier național al județului Vaslui, care la începutul acestui an era de 72.484 hectare, pădurea reprezintă doar 13,6% din teritoriul județului. Spre comparație, la nivel național, procentul acoperit de păduri este de 26,7% din suprafața țării, în timp ce europenii dețin suprafețe forestiere de 32% din teritoriile naționale.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*