Home » Administratie » Bani pierduți. Peste jumătate din comunele vasluiene nu au solicitat fonduri pentru drumurile calamitate de inundații

Bani pierduți. Peste jumătate din comunele vasluiene nu au solicitat fonduri pentru drumurile calamitate de inundații

de Dănuț CIOBANU 

Multe UAT-uri din județul Vaslui au pierdut banii pentru repararea drumurilor distruse de inundații, din cauză că nu au întocmit documentația necesară. Cum și la alte inundații din anii trecuți au fost făcute diligențele legale, dar nu au mai fost virați banii în teritoriu, unii primari au renunțat să mai solicite aceste fonduri. La nivelul județului Vaslui, doar 41 de UAT-uri au primit bani de la Guvern pentru reabilitarea drumurilor afectate de ploile torențiale.

Peste jumătate din UAT-urile din județul Vaslui nu au primit fonduri de la bugetul consolidat al statului, în vederea reparării drumurilor distruse de inundații. Conform H.G. nr. 531/2020 privind alocarea unor sume din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului pentru comunitățile afectate de calamitățile naturale, doar 41 de UAT-uri vasluiene au primit sume de bani. Printre comunele care au primit cele mai mari fonduri se numără Epureni – 2.747.000 lei, Ivănești, 2.249.000 lei și Dragomirești – 1.503.000 lei.

Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu și președintele Asociație Comunelor din România – Filiala Vaslui, a precizat că au mai fost UAT-uri afectate de inundații, însă nu primit bani pentru reabilitarea drumurilor din cauză că nu au făcut documentația necesară.

”Comuna Fălciu a primit 918.000 lei pentru repararea drumurilor distruse de inundații. Sunt foarte bune aceste fonduri, pentru că putem să rezolvăm bine lucrurile. Nimeni nu se aștepta să primim acești bani. Pentru a beneficia de aceste fonduri, în baza unui ordin emis de Prefectura Vaslui se constituie o echipă, care verifică în teren pagubele provocate de calamități. Eu nu am mai primit de două – trei ori bani la unele inundații, deși am făcut documentele necesare. Dar nu am renunțat, iar acum am primit banii. Sunt comune care trebuiau să întocmească documentația prevăzută de lege și să ceară bani pentru repararea drumurilor”, a spus Neculai Moraru.

Conform datelor centralizate din teritoriu de Prefectura Vaslui, în perioada 11-24 iunie 2020 au fost înregistrate pagube însemnate în: două orașe, 36 comune, 134 localități și 15 locuințe. Au fost afectați 60 kilometri (km) de drum comunal, 192,54 km drum sătesc, 30 km străzi, 7 ravene, o bază sportivă, 10 poduri, 13 podețe afectate, 299,38 hectare (ha) teren arabil, 28 ha pășuni/ fânețe, 52,797 km drum județean. Valoarea totală a pagubelor produse, în perioada 11 Iunie – 24 iunie 2020 este de 57.199,42 mii lei. Pagubele produse de inundații au au avut drept cauze concentrări rapide ale scurgerilor de pe versanți, depășirea capacității de transport a rigolelor și a șanțurilor marginale ale drumurilor, depășirea capacității de transport a torenților și a cursurilor de apă neamenajate.

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: