Home » Agricultura » Prăpăd în agricultură! Începe operațiunea de verificare a culturilor de primăvară calamitate de secetă

Prăpăd în agricultură! Începe operațiunea de verificare a culturilor de primăvară calamitate de secetă

Direcția pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui se pregătește pentru operațiunea de verificare în teren a culturilor agricole de primăvară, afectate de seceta prelungită din ultimele luni. În acest sens, va fi solicitată reactualizarea ordinului emis de Prefectura Vaslui, în care se stabilește procedura de verificare în teren. Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui, a precizat că acțiunea de constatare a efectelor provocate de secetă la culturile semănate în această primăvară va demara în cursul lunii august.

”Vom începe acțiunea de constatare și la culturile de primăvară. Deja fermierii au anunțat autoritățile locale cu privire la efectele secetei aspra culturilor. Din cauza secetei, au avut de suferit culturile de porumb, floarea soarelui, mazăre, soia. Deficitul de apă din sol este foarte mare, iar ploile torențiale care au căzut nu au pătruns adânc în sol, astfel încât rezervele deapă s-au epuizat repede. Va fi reactualizat ordinul prefectului și va fi stabilită o altă componență a echipelor de control”, a spus Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

DAJ Vaslui a finalizat luna trecută operațiunea de verificare în teren a culturilor agricole de toamnă, afectate de seceta prelungită din ultimele luni. Potrivit rapoartelor operative transmise de către UAT-uri, fermierii au declarat calamitată o suprafață totală de 85.433 hectare. În urma controalelor din teritoriu realizate de echipele de specialiști a fost constatată o suprafață totală afectată de secetă de 62.104 hectare. Situația culturilor calamitate este următoarea: grâu – 47.603 hectare; secară – 67 de hectare; triticale – 135 hectare; orz – 3.593 hectare; orzoaică – 167 hectare; rapită – 10.321 hectare.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

%d blogeri au apreciat: