Home » Administratie » Luptă pe excedentul bugetar în CL Vaslui. Concluzia aleșilor locali: ”Avem bani, nu avem constructori!”

Luptă pe excedentul bugetar în CL Vaslui. Concluzia aleșilor locali: ”Avem bani, nu avem constructori!”

de Dănuț CIOBANU 

Excedentul bugetar înregistrat la finalul anului trecut de 7,8 milioane de lei a provocat controverse în ședința Consiliului Local Vaslui. Consilierii din opoziție susțin că, în ultimii ani, rămân sume tot mai mari la proiectele de dezvoltare, care nu se cheltuie. Consilierii din majoritatea PSD justifică sumele înregistrate ca excedent prin lipsa forței de muncă, care întârzie realizarea investițiilor.

Opoziția din Consiliul Local (CL) Vaslui este nemulțumită de faptul că, în ultimii ani, bugetul local înregistrează excedente tot mai mari. Valentin Dragomir, consilier PNL, a precizat că o astfel de situație poate fi explicată prin neîntocmirea corectă a bugetului de venituri și cheltuieli.

”Avem un excedent foarte mare în 2019. În ultimii ani tot avem excedent. Ori nu e făcut bine bugetul, ori se întâmplă ceva. Ultimii patru ani sunt cu excedent foarte mare. De patru ani nu se realizează bugetul pe dezvoltare, nu la secțiunea de funcționare. Rămân bani neutilizați care provin din taxele și impozitele locale”, a spus Valentin Dragomir.

La data de 31 decembrie 2019 s-a înregistrat un excedent al bugetului localcare se ridică la suma de 7.822.558 lei. Suma a fost alocată pentru finanţarea cheltuielilor secţiunii de dezvoltare pe anul 2020, prevăzute la capitolul ”Locuințe, servicii și dezvoltare publică”. Astfel, pentru anul curent, proiectul noului bazar are un buget total de 10.000.000 de lei, din care buget local 2020 în sumă de 2.177.441  lei și excedentul pe 2019 în valoare de 7.822.558 lei.

Ținând cont de faptul că ritmul de lucru de la noul bazar nu este mulțumitor, unii consilieri locali au propus ca anumite sume din excedent să fie repartizate la alte obiective de investiții. În ceea ce privește sumele mari rămase ca excedent în ultimii ani, Leonard Negruți, consilier PSD și președinte de ședință, a avut o scurtă intervenție:

”Excedentul din ultimii ani cred că are o legătură și cu forța de muncă de pe teritoriul României, nu numai din municipiul Vaslui. Faptul că aceste lucrări întârzie e o problemă majoră pentru toată lumea. Avem bani, nu avem constructori!”, a spus Leonard Negruți.

Termenul de finalizare a noului bazar și târgului auto este luna mai 2021. În cadrul ședinței CL Vaslui din luna mai 2019, s-a reactualizat valoarea proiectului care se ridică  la suma de 22.300.000 lei.

În prezent, în actualul bazar își desfășoară activitatea 125 de agenți economici, dotarea fiind formată din mai multe tarabe, spații de depozitare etc. Licitația publică pentru obiectivul ”Amenajare Platformă Bazar și Târg Auto” s-a organizat în data de 14 noiembrie 2017 și a fost câștigată de o asociere de firme. Asocierea de firme este formată din SC Vires Construct SRL Cluj-Napoca (lider) și SC Hermanas Rubio Grupo Constructor Herce SLU Spania.

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: