Home » Local » Cresc sau nu pensiile cu 40%?! Pensionarii vasluieni se așteaptă la o iarnă de coșmar, cu frig și foame

Cresc sau nu pensiile cu 40%?! Pensionarii vasluieni se așteaptă la o iarnă de coșmar, cu frig și foame

de Dănuț CIOBANU 

Pensionarii sunt pregătiți să dea Guvernul în judecată dacă nu majorează pensiile cu 40%, din data de 1 septembrie. În momentul în care vor avea o decizie scrisă a guvernanților, organizațiile pensionarilor vor deschide acțiunea în instanță. Pensiile sunt foarte mici, iar odată cu apropierea iernii, pensionarii vasluieni se așteaptă la probleme tot mai mari. Bătrânii nu au bani pentru alimente, medicamente, iar mulți dintre ei fac foamea.

Pensionarii continuă lupta împotriva Guvernului pentru respectarea noii legi a pensiilor. Ioan Stamate, președintele Comitetului Județean al Persoanelor Vârstnice Vaslui, a spus că se așteaptă un răspuns oficial din partea guvernanților, în ceea ce privește cuantumul cu care vor mări pensiile. Dacă majorarea nu va fi de 40%, așa cum prevede legea în vigoare, Guvernul României va fi dat în judecată.

”Să respecte legea guvernanții. Așa ne-au spus, că vor respecta legea. Am făcut dosarul pentru acțiunea din instanță, însă așteptăm un răspuns în scris al Guvernului. În jurul datei de 15 august este posibil să avem acest răspuns. În funcție de rezultatul acestui proces o să avem și proteste în țară”, a precizat Ioan Stamate.

Începând cu data de 1 septembrie 2020, conform art. 86 din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, valoarea punctului de pensie va crește 1.775 lei. În județul Vaslui sunt înregistrați un total de 93.729 pensionari, din care 81.685 pensionari de stat și 12.044 pensionari din agricultură.

Potrivit legii pensiilor, valoarea punctului de pensie se actualizează astfel: 1.265 de lei în 2019; 1.775 de lei în 2020; 1.875 de lei în 2021. Din anul 2022, valoarea punctului de referință se va indexa anual cu rata inflației și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

”Actualele pensii sunt foarte mici, iar oamenii se descurcă foarte greu. Acum trebuie făcute pregătirile pentru iarnă, dar pensionarii nu au bani pentru a-și face rezerve pentru anotimpul rece. Sunt oameni care nu au ce mânca, nu au cu ce trăi. Sunt pensionari care nu au bani pentru o pastilă sau pentru o bucată de carne. Din lunile viitoare vine și încălzirea, curentul electric și plățile la alte utilități”, a mai spus Ioan Stamate.

La această dată, un număr de 27.773 de pensionari vasluieni încasează indemnizația socială. Un număr de 20.307 persoane sunt pensionari de stat și 7.466 persoane primesc pensie de agricultori. Începând din data de 1 septembrie 2019,  creșterea punctului de pensie la valoarea de 1.265 lei a fost dublată și de majorarea pensiei minime la valoarea de 704 lei.

Indemnizația socială pentru pensionari, așa cum e definită în OUG nr. 6/2009, se acordă pentru ca fiecare persoană căreia i se calculează o pensie sub un nivel minim garantat să primească cel puțin această valoare de pensie minimă garantată.

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

%d blogeri au apreciat: