Home » Agricultura » Plantațiile de viță de vie, lovite de secetă. Ministerul Agriculturii va despăgubi viticultorii

Plantațiile de viță de vie, lovite de secetă. Ministerul Agriculturii va despăgubi viticultorii

Plantațiile de viță de vie care au fost afectate de seceta din acest an vor beneficia de despăgubiri plătite de la bugetul de stat. Conducerea Ministerului Agriculturii a precizat că ordinul privind acordarea compensațiilor a fost extins pentru a include și plantațiile viticole.

Pentru a beneficia de aceste despăgubiri, viticultorii trebuie să anunțe fenomenul de secetă la primăria pe raza cărora se află suprafețele afectate, iar o comisie va fi formată la nivel local și se va deplasa în teren pentru a evalua gradul de calamitare. Primesc ajutor financiar acele suprafețe unde nivelul pierderilor depășește pragul de 30%, în baza unui proces-verbal pe care, apoi, producătorii agricoli îl vor depune, cu o cerere, la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură.

În județul Vaslui, suprafața ocupată cu viță de vie pentru vin este de 11.247 hectare, din care aproximativ o treime cu soiuri nobile și restul cu vii hibride. Dintre soiurile nobile, aproximativ 64% sunt albe, iar producția de struguri din soiuri nobile obținută în toamna anului 2019 a fost de circa 35 de mii de tone, din care s-a obținut o cantitate de 230.987 hl de vin.

Prin programele de restructurare/reconversie a plantațiilor viticole, producătorii vitivinicoli din județul Vaslui și-au îmbunătățit constant calitatea vinurilor, prin înlocuirea soiurilor existente în cultură, în scopul adaptării producției la cerințele pieții. Din 2014 și până în prezent, la Direcția pentru Agricultură a Județului Vaslui au fost aprobate 12 planuri individuale de restructurare/reconversie pentru suprafața totală de 302 hectare, sprijinul financiar total fiind de 4.412.004 lei.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

%d blogeri au apreciat: