Home » Local » Viața în timp de pandemie a copiilor din satele vasluiene: foame, lipsă de educație și sprijin emoțional

Viața în timp de pandemie a copiilor din satele vasluiene: foame, lipsă de educație și sprijin emoțional

Pandemia de coronavirus a înrăutățit considerabil viața copiilor din satele județului Vaslui. Potrivit unei cercetări realizate de World Vision România în perioada 10 mai – 27 iunie 2020,  un procent de 60,4% din părinți nu au lucrat, iar 39,64% dintre cei chestionați nu au reuşit să asigure deloc sau au asigurat parţial alimentele, medicamentele sau produsele de igienă. Criza de sănătate provocată de COVID-19 a afectat puternic bunăstarea copilului pe mai multe componente: bunăstarea materială, cea emoțională și accesul la educație.

”Rezultatele cercetării arată că la niciunul dintre aceste capitole copiii din mediul rural nu stau bine. Mai mult, pe măsură ce gradul de vulnerabilitate al unei familii creşte, nivelul de bunăstare emoţională şi educaţională a copilului scade considerabil”, se arată în cercetare.

Pentru a putea supraviețui, multe familii au redus cheltuielile în perioada de izolare. Spre exemplu,  aproape 40% (39,64% la nivelul județului Vaslui)  din respondenţi nu au reușit să asigure alimentele sau le-au asigurat parțial, iar peste 40% (41,94% la nivelul județului Vaslui) dintre părinți nu au reușit să cumpere medicamente ori le-au achiziționat parțial.

Mai mult, 65,48% dintre elevii județului Vaslui din mediul rural nu au participat la ore online. Un procent de 58,34% dintre părinţii din județul Vaslui nu au un dispozitiv digital pentru fiecare elev din familie; iar 10,48% dintre respondenți afirmă că nu dețin niciun dispozitiv care să-i permită copilului să-și continue educația acasă.

De asemenea, 25,02% din părinți nu și-au lăudat niciodată copilul sau au făcut-o doar câteodată în perioada pandemiei. La nivelul județului Vaslui 22,59% dintre părinți declară că își îmbrățișează copiii doar câteodată.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*