Home » Agricultura » Crescătorii de animale vasluieni solicită ajutor de la Guvern. Fără furaje, efectivele vor fi decimate

Crescătorii de animale vasluieni solicită ajutor de la Guvern. Fără furaje, efectivele vor fi decimate

Crescătorii de animale din județul Vaslui sunt disperați din cauza pierderilor provocate de seceta prelungită și cer de urgență ajutor din partea Guvernului României. Fermierii susțin că au nevoie de bani pentru a putea achiziționa furaje pentru anotimpul rece și, în acest fel, efectivele de animale să fie menținute. Vasile Novac, primarul comunei Ivănești, spus că a discutat cu crescătorii de animale din zonă, iar situația cu care aceștia se confruntă este gravă.

”Crescătorii de animale trec printr-o situație dificilă, din cauza secetei. Oamenii sunt foarte îngrijorați și se gândesc că își vor pierde animalele. Chiar dacă le vor vinde, o vor face la niște prețuri foarte mici. S-au adunat ceva furaje pentru iarnă, dar sunt insuficiente, pentru că atunci când ai animale trebuie să ai un stoc de furaje pentru că nu știi cum va fi iarna. Atunci când ai o fermă de animale furajele sunt prima problema care trebuie rezolvată”, a spus Vasile Novac.

Pentru a-și salva animalele, fermierii solicita guvernanților alocarea unui ajutor financiar pentru achiziționarea de furaje din zonele în care seceta nu a fost atât de puternică. În condițiile în care numărul de animale s-a redus la circa 30% comparativ cu efectivele din anii trecuți, singura salvare este un ajutor primit de la bgetul național.

”Noi ne rugăm să vină precipitații, să se mai salveze ce mai poate fi salvat. Avem pierderi foarte mari și la culturile de primăvară. Suntem sceptici în ceea ce privește viitorul, iar strigătul crescătorilor de animale din Ivănești și din județul Vaslui este către Guvernul României, pentru a veni cu un sprijin care să salveze zootehnia din țară”, a mai spus primarul.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: