Home » Local » Poluare cu ape uzate pe cursurile de apă Bârlad și Chițcani

Poluare cu ape uzate pe cursurile de apă Bârlad și Chițcani

În cursul zilei de 13 august 2020, personalul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Vaslui a observat în albia râului Bârlad, în apropierea podului rutier Gara Banca, existența unei zone cu ape având culoare diferită de cea a cursului de apă (culoare observată era alb-lăptoasă). De asemenea, pe râul Chițcani, în zona podului rutier de pe DN 24 s-a constatat că apa avea o culoare închisă și miros intens specific substanțelor organice aflate în descompunere.

În timpul investigațiilor efectuate au fost prelevate și probe de apă din cursurile de apă Bârlad și Chițcani, rezultatele analizelor efectuate confirmând suspiciunea înregistrării unei poluări accidentale, cauzate de evacuarea în râul Chițcani a unor ape uzate insuficient epurate provenite de la o unitatea economică situată în amonte.

Andreea Poenaru, purtător de cuvânt al Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad, a precizat că agentul economic a stopat imediat evacuările.

”În data de 14 august 2020, personalul SGA Vaslui a continuat verificările pe cursurile de apă Bârlad și Chițcani, aval de unitatea la care s-a înregistrat evacuarea neconformă, fiind prelevate noi probe de apă. Rezultatele analizelor fizico-chimice efectuate pe probele de apă prelevate din râul Bârlad-aval confluența râu Chițcani și râul Chițcani-amonte pod rutier DN 24 au scos în evidență descreșterea încărcărilor înregistrate în ziua precedentă”, a precizat Andreea Poenaru.

Unitatea poluatoare va fi sancționată contravențional, conform prevederilor legale învigoare.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*