Home » Local » Criza forței de muncă blochează dezvoltarea. Doar salariile de peste 1.500 de euro pot ține muncitorii în județ

Criza forței de muncă blochează dezvoltarea. Doar salariile de peste 1.500 de euro pot ține muncitorii în județ

de Dănuț CIOBANU 

Criza forței de muncă întârzie serios implementarea proiectelor de dezvoltare de la nivelul județului Vaslui. Autoritățile locale susțin că au în derulare numeroase obiective de investiții, însă ritmul de lucru lasă de dorit. Atât timp cât muncitorii români nu vor avea salarii în țară apropiate de nivelul  celor din Uniunea Europeană, problema crizei forței de muncă nu va fi rezolvată. 

Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huși, a spus că autoritățile centrale nu sunt interesate de menținerea forței de muncă în țară, iar exodul oamenilor în spațiul comunitar va continua.

”Nimeni nu vrea să înțeleagă că noi nu avem forță de muncă la ora actuală. Ca să avem fprță de muncă, cel puțin din punctul meu de vedere, ar trebui să o aducem la un nivel de plată ca în UE sau cel puțin aproximativ egal. Atât timp cât decalajele sunt mari, nu vom reuși să ținem forța de muncă în țară. Aici este vorba despre politica Guvernului, pentru a acorda facilități la nivel național. La nivel local avem puține facilități de acordat”, a precizat Ioan Ciupilan.

Cum era de așteptat, persoanele care s-au întors acasă din cauza pandemiei de coronavirus au început să plece din nou în străinătate, pe fondul lipsei de locuri de muncă bine plătite.

”O parte din hușenii care au venit acasă nu au plecat încă, dar marea majoritate va pleca. Dacă afară au un salariu de 1.800 de euro, în oraș pot câștiga între 300 și 400 de euro. În aceste condiții nu poți să ții oamenii în țară”, a mai spus Ciupilan.

De altfel, mediul de afaceri local nu a profitat de întoarcerea în țară a vasluienilor, din cauza pandemiei de coronavirus. Fără o strategie care să ofere o perspectivă optimistă de dezvoltare a județului Vaslui, fără a oferi locuri de muncă plătite decent, majoritatea oamenilor întorși din țările europene pleacă din nou la muncă în străinătate.

”A venit această forță de muncă, dar noi le putem oferi ceva?! Oamenii aceștia își spun: ne dă cineva de muncă sau ne ducem din nou la cules de sparanghel! Trebuie să se vrea să se facă o strategie de dezvoltare la nivel național și apoi una aplicată la nivel local. De sus în jos trebuie luate aceste măsuri. Dacă vorbim de județul Vaslui, atunci să dezvoltăm agricultura, să cultivăm grâu, porumb, sfeclă de zahăr. La Fălciu trebuia să fie construită o fabrică de zahăr, dar după anul 1989 nu s-a mai terminat construcția. Nu mai făceam import de zahăr, dacă avem aceste fabrici. Dacă nu le oferim nimic, normal că acești oameni pleacă”, a spus Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: