Home » Agricultura » În septembrie vin banii pentru culturile calamitate de secetă. Agricultura vasluiană este în colaps!

În septembrie vin banii pentru culturile calamitate de secetă. Agricultura vasluiană este în colaps!

Ministerul Agriculturii va plăti în luna septembrie un procent de 80% din banii necesari pentru a despăgubi fermierii afectați de secetă. Suma alocată pentru despăgubirea fermierilor loviți de seceta din acest an este de 850 de milioane de lei, din cei aproximativ 3,4 miliarde de lei cât a obținut în plus Ministerul Agriculturii la rectificarea bugetară. Restul sumei de 20% aferentă despăgubirilor va fi acordată la rectificarea bugetară care va fi operată în cursul lunii octombrie 2020.

La nivelul județului Vaslui seceta a lovit puternic sectorul agricol. La fel ca și culturile de toamnă, și cele semănate în primăvară au fost calamitate de secetă. Spre exemplu, dacă fermierii se așteptatu la porumb la o produție medie de 12 tone boabe/hectar, recolta obținută va fi de maxim 3 tone boabe/hectar.

”La noi este un dezastru. Am înțeles că sunt zone pe malul Prutului unde fenomenul secetei este total. Seceta poate fi stopată cu măsuri economice și tehnice care trebuie pornite de sus. Noi ca fermieri nu putem face nimic. Unde să mă apuc eu să fac foraj de mare adâncime și să caut apă? Sau să fac eu perdele forestiere care să ma ajute, când nu este legislație? Ceea ce știm noi să facem este tehnologie. Eu am cultivat cu porumb 63 de hectare și 35 hectare cu floarea soarelui. Voi obține la porumb doar 3 tone de boabe/hectar. Pe restul suprafeței nu obțin nimic, totul s-a uscat!”, a spus Constantin Boacna, fermier din zona Crasna.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

About Ciobanu Danut

One comment

  1. Cand avem atâtea iazuri, bălți,lacuri dar mai ales râuri curgătoare mai ales Prutul noi ne plângem de lipsa apei. Poate acum au înțeles că agricultură fără apă nu se poate face și să se investească masiv în sisteme de irigații.

%d blogeri au apreciat: