Home » Business » Cod roșu în mediul privat. Noile afaceri au căzut cu peste 40% față de anul trecut

Cod roșu în mediul privat. Noile afaceri au căzut cu peste 40% față de anul trecut

În plină pandemie de coronavirus, vasluienii nu mai sunt dornici de afaceri. Conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, în primele șase luni ale anului 2020 numărul firmelor înmatriculate în județul Vaslui a scăzut cu 43%, față de aceeași perioadă a anului trecut.

În perioada ianuarie – iunie 2020, în județul Vaslui au fost înregistrate în total 503 firme din care 368 SRL, 86 II, 40 PFA etc. În perioada similară a anului trecut, în județul nostru au fost înmatriculate 886 de firme.

Criza provocată de COVID-19 se reflectă și în volumul creditelor atrase de la instituțiile financiare. În luna ianuarie 2020, agenții economici din județul Vaslui aveau credite bancare în monedă națională în sumă totală de 534 milioane de lei. După jumătate de an de pandemie de coronavirus și debutul crizei economice, împrumuturile contractate la bănci au scăzut la valoarea de 520 milioane de lei.

Conform datelor Băncii Naționale a României (BNR), situația nu este mai bună nici în ceea ce privește împrumuturile în valută. Dacă în luna ianuarie firmele aveau contractate credite la instituțiile financiare care totalizau suma de 56,3 milioane de lei, la sfârșitul lunii iunie a acestui an valoarea împrumuturilor s-a diminuat la 47,9 milioane de lei. Practic, societățile comerciale nu au mai apelat la credite bancare pentru a-și susține activitatea sau a demara noi investiții, fenomen care se traduce printr-un blocaj la nivel economic.

În plină pandemie de COVID-19, mediul de afaceri vasluian a solicitat de urgență credite bancare avantajoase. Întreprinzătorii au precizat că băncile trebuie să practice comisioane mici aproape de zero, iar restul să nu fie mai mari de 2,5%. La fel ar trebui să facă și BNR, care să aibă o finanțare de 0% așa cum fac instituțiile financiare din alte state ale lumii.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*