Home » Local » Seceta seacă acumulările de apă din județul Vaslui. Cod roșu la Căzănești și Solești

Seceta seacă acumulările de apă din județul Vaslui. Cod roșu la Căzănești și Solești

de Dănuț CIOBANU 

Seceta persistentă din acest an a diminuat considerabil volumul de apă din acumulările din județul Vaslui. Situația cea mai gravă este în acumularea Căzănești, care alimentează orașul Negrești și satele aparținătoare. Dintr-un volum normal de apă de 3,7 milioane de metri cubi, în prezent la Căzănești sunt doar 867.000 metri cubi. Situația este alarmantă și în alte acumulări cum ar fi Solești, unde volumul normal este de 12,2 milioane de metri cubi, iar volumul actual este de numai 4,1 milioane de metri cubi.

Potrivit datelor Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad, cea mai mare problemă este la acumularea Căzănești, unde de la un nivel normal de retenție al apei de 3.799.000 metri cubi (mc), în prezent volumul apei este de numai 867.000 mc. Situația stocurilor de apă în restul acumulărilor este următoarea: Solești (volum normal 12.256.000 mc – volul actual 4.157.000 mc); Cuibul Vulturilor (volum normal 4.319.000 mc – volum actual 3.754.000 mc); Pușcași (volum normal 5.446.000 mc – volum actual 4.156.000 mc); Poșta Elan (volum normal 3.354.000 mc – volum actual 2.004.000 mc); Tungujei (volum normal 8.627.000 mc – 2.857.000 mc).

”Nu aș spune că sunt probleme cu apa potabilă, deși noi nu am pus în aplicare programul de extindere al aducțiunilor de apă finanțat prin POIM. Există suficiente capacități în acest moment de a furniza apă populației de la nivelul județului nostru. Dacă este vorba despre capacitățile pe care le gestionează SC Aquavas Vaslui, aș zice că ne descurcăm  bine în prezent, cu câteva excepții, cum ar fi orașul Negrești, unde s-a produs o scădere considerabilă  de apă în acumularea Căzănești, din cauza secetei, și din acest motiv am introdus raționalizări ale furnizării apei”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Pentru a reface resursele de alimentare cu apă, s-au început lucrări de decolmatare a puțurilor de apă existente. Ulterior, apa din aceste puțuri va fi direcționată spre stația de tratare și apoi pentru alimentarea orașului Negrești și a satelor aparținătoare. Autoritățile județene așteaptă ca precipitațiile să refacă volumul de apă din acumularea Căzănești și, în perspectivă, se are în vedere forarea unor puțuri de mare adâncime care să contribuie cu apă la alimentarea orașului Negrești.

Din data de 20 august 2020, programul de furnizare al apei în orașul Negrești este următorul: în localitățile Glodeni, Parpanița, Poiana și Valea Mare – programul de furnizare a apei este între orele 05:00-09:00; în orașul Negrești programul de furnizare a apei este între orele 05:00-09:00, respectiv 17:00-21:00.

Decizia a fost luată din cauza reducerii constante a volumului de apă din acumularea Căzănești (sursa de alimentare cu apă a orașului Negrești) cauzată de secetă. SC Aquavas Vaslui reamintește că toţi utilizatorii au obligația de a asigura folosirea eficientă şi raţională a apei preluate din reţeaua publică de alimentare.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*