Home » Local » Pregătiri pentru iarnă. Sistemul centralizat de încălzire va beneficia de compensații de la bugetul local

Pregătiri pentru iarnă. Sistemul centralizat de încălzire va beneficia de compensații de la bugetul local

de Dănuț CIOBANU 

Primăria Vaslui a demarat procedurile în vederea pregătirii sistemului centralizat de încălzire pentru noul anotimp rece. În acest sens, va fi parafat un act adițional prin care SC Goscom Vaslui va primi compensația de la bugetul local pentru acoperirea integrală a diferenţei dintre preţul de producere, transport şi furnizare a energiei termice către populaţiei. Prețul unei gigacalorii în municipiul Vaslui a fost în iarna trecută de 180 de lei la populație.

Consiliul Local (CL) Vaslui va aproba un proiect de hotărâre privind aprobarea actului adiţional nr. 1 la contractul de delegare prin atribuire directă a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat. Serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat din municipiul Vaslui, face parte din sfera serviciilor comunitare de utilităţi publice şi cuprinde totalitatea activităţilor privind producerea, distribuţia şi furnizarea energiei termice.

Având în vedere necesitatea asigurării continuităţii funcţionării serviciului public de alimentare cu energie termică, în data de 14 octombrie 2019 a fost aprobată delegarea gestiunii serviciului, prin atribuire directă către SC Goscom Vaslui, începând cu sezonul rece 2019-2020.

Ajutoarele de stat prevăzute de OG nr. 36/2006 privind instituirea preţurilor locale de referinţă pentru energia termică furnizată populaţiei prin sisteme centralizate, cu modificările şi completările ulterioare, sunt acordate exclusiv pentru compensarea costurilor generate de producere, transport, distribuţie şi furnizare de energie termică prin sisteme centralizate.

Măsurile de ajutor de stat constau în alocarea din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale a unor sume pentru acoperirea integrală a diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţurile locale ale energiei termice facturate populaţiei.

SC Goscom Vaslui a preluat din iarna 2019-2020 furnizarea de agent termic în sistemul de încălzire centralizat. Schimbarea de furnizor a avut loc după ce SC Termprod Vaslui a rămas fără licență de furnizare a serviciului public către populație.

”SC Goscom a făcut demersurile necesare pentru a obține licența, pentru producerea și furnizarea de agent termic. În prezent, mai sunt legate la sistem trei blocuri, din Zona Industrială, Crucea Gării și CET, care au în total 116 beneficiari”, spunea Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.

Prețul unei gigacalorii în municipiul Vaslui a fost în iarna trecută de 180 de lei la populație, iar restul diferenței până la 560 lei, care este prețul de producție pentru o gigacalorie, a fost subvenționat de la bugetul local.

About Ciobanu Danut

One comment

  1. Sitem falimentar!

%d blogeri au apreciat: