Home » Local » Munca la negru merge mână în mână cu încălcarea măsurilor împotriva COVID-19

Munca la negru merge mână în mână cu încălcarea măsurilor împotriva COVID-19

Inspectoratul Teritorial de Munc[ (ITM) Vaslui a derulat în cursul lunii august 2020 o serie de controale pentru identificarea muncii nedeclarate, precum şi verificarea modului de respectare a măsurilor de protecţie sanitară în contextul pandemiei COVID-19. Au fost vizate în mod special zonele aglomerate, centrele comerciale și  terasele.

În domeniul relaţiilor de muncă au fost verificaţi 46 de angajatori din care 42 pentru muncă fără forme legale. Un număr de 8 de angajatori au fost sancţionaţi. S-au aplicat 8 sancţiuni contravenţionale din care 7 pentru muncă fără forme legale. Au fost dispuse un număr de 82 de măsuri şi aplicate amenzi în valoare de 340.000 de lei.

În domeniul sănătății și securității în muncă au fost verificaţi un număr de 32 de angajatori, au fost constatate 56 de deficienţe și tot atâtea măsuri dispuse pentru intrare în legalitate. Au fost sanctionaţi 28 de angajatori, aplicate, 53 de avertismente şi 3 amenzi în valoare de 7.500 de lei.

Acțiunile de control pentru depistarea cazurilor de muncă nedeclarată vor rămâne o constantă a tuturor campaniilor naționale ale Inspecției Muncii, întrucât reprezintă în continuare o practică frecventă. Persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită de protecție socială, lucrează în condiții precare cu multiple riscuri pentru sănătate și nu are siguranța plății muncii prestate.

”În cadrul controalelor au avut loc şi activităţi preventive de informare, dar şi de verificare a modului de respectare a normelor legale în vigoare pe timpul stării de alertă. Atragem atenţia tuturor angajatorilor şi angajaţilor să respecte normele de securitate şi sănătate în muncă în special în contextul prevenirii răspândirii  SARS-COV-2”, a spus Manuela Moraru, purtător de cuvânt al ITM Vaslui.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*