Home » Local » Pandemia de COVID-19 nu a ruinat piața de muncă locală. Vasluiul are un minus de numai 809 salariați

Pandemia de COVID-19 nu a ruinat piața de muncă locală. Vasluiul are un minus de numai 809 salariați

La sfârşitul lunii mai 2020, în judeţul Vaslui s-a înregistrat un număr de 55.914 salariaţi. Potrivit datelor Direcției Județene de Statistică Vaslui,  faţă de luna mai 2019, când pe piața muncii erau înregistrați 56.723 de salariaţi, se înregistrează o descreștere uşoară de 1,4%. Practic, după primele luni ale pandemiei de coronavirus numărul salariaților este mai mic cu 809 persoane.

Conforma datelor Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui cel mai mare număr de contracte de muncă suspendate din cauza crizei de sănătate s-a înregistrat în data de 13 aprilie 2020. La vremea respectivă, s-au înregistrat 9.112 contracte de muncă suspendate, din care pentru 6.734 de salariați s-a solicitat șomaj tehnic.

În ceea ce privește șomajul tehnic, Guvernul a stabilit că pentru perioada suspendării contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului, în cazul întreruperii temporare a activităţii, indemnizația de care beneficiază salariații să fie suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Nivelul indemnizației este de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat plătit din fondul de salarii, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

Angajatorii pot beneficia de plata indemnizației prevăzută pentru cel mult 75% dintre angajații care au contracte individuale de muncă active.

Indemnizația se sprijin reprezintă 75% din câștigul salarial mediu brut, prevăvut de Legea nr. 6/2020 a asigurarilor sociale. Mai exact, valoarea indemnizației lunare de sprijin este de 4.072 lei brut.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*