Home » Administratie » Pandemia nu a blocat șantierele. Cheltuieli de peste 36 milioane lei pentru modernizarea drumurilor județene

Pandemia nu a blocat șantierele. Cheltuieli de peste 36 milioane lei pentru modernizarea drumurilor județene

de Dănuț CIOBANU 

Modernizarea infrastructurii de drumuri județene a beneficiat de o finanțare consistentă în prima jumătate a anului 2020. CJ Vaslui a alocat pentru capitolul transporturi suma de 36,2 milioane de lei. Pe diferite proiecte de investiții sunt finanțate lucrări de modernizare pentru 200 kilometri de drumuri județene, obiective care sunt la diferite stadii de execuție. Județul Vaslui are în componență 51 de drumuri județene, cu o lungime totală a drumurilor de 940 de kilometri.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui a direcționat în primele șase luni ale anului 2020 suma de 36.260.133 lei la capitolul transporturi. Fondurile utilizate au avut următoarele destinații: 7.767.358 lei la secțiunea de funcționare vizând cheltuieli cu întreținerea drumurilor și cheltuieli privind rambursarea creditelor și suma de 28.492.775 lei la secțiunea de dezvoltare reprezentând cheltuieli de capital efectuate pentru investițiile noi și în continuare efectuate din fonduri publice pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere județene și cheltuieli aferente proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă implementate la acest capitol.

Conducerea județului dorește ca în acest an să fie continuate toate proiectele care dispun de finanțare europeană sau națională și să pună piatră pe toate drumurile din pământ.

”Reabilităm drumurile acolo unde este cazul, pe traseele pe care nu le avem în reconstrucție. Noi am bugetat ca toate drumurile județene din pământ pe o lungime de 80 de kilometri să fie pietruite în acest an. În cadrul bugetelor viitoare vrem să ducem acest standard de la piatră la asfalt”, a spus Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui.

Județul Vaslui a primit de la bugetul consolidat al statului suma de 6.600.000 lei, pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare din cadrul PNDL. În prezent, finalizarea proiectelor finanțate prin PNDL 1 reprezintă una din prioritățile UAT-urilor de la nivelul județului Vaslui. Lucrările trebuie terminate până la sfârșitul acestui an și, în acest se sens, constructorii sunt mobilizați pentru a crește ritmul de lucru.

Una din aceste investiții este DJ 284 Duda Epureni – Arsura – Drânceni. Un alt proiect este drumul județean care trece prin zona Cozmești, care a fost asfaltat și se lucrează la pavarea rigolelor. Pentru alte două proiecte care sunt finanțate prin PNDL 1 a fost emis ordinul de începere a lucrărilor. Este vorba despre DJ 245 Alexandru Vlahuță, DJ 245 A Gherghești.

În total, județul Vaslui a avut declarate eligibile pentru finanțare prin PNDL 2 un număr de 251 de proiecte. Valoarea totală a proiectelor se ridică la suma de 860 milioane de lei. Din numărul total de investiții, CJ Vaslui derulează prin PNDL 2 un număr de 17 proiecte, care totalizează suma de 180 milioane de lei. Investițiile din cadrul programului vizează reabilitarea de drumuri județene și comunale, construirea de dispensare, dezvoltarea rețelelor de iluminat public, sisteme de alimentare cu apă și canalizare, reabilitare școli, construirea de creșe și grădinițe.

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: