Home » Local » Peste 7.000 de cărți de muncă, abandonate la ITM Vaslui. Carnetele sunt necesare la probarea vechimii

Peste 7.000 de cărți de muncă, abandonate la ITM Vaslui. Carnetele sunt necesare la probarea vechimii

La sfârșitul anului 2020, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui mai avea în gestiune încă 7.321 carnete de muncă neridicate de titulari. La Vaslui mai sunt la această dată 3.904 cărți de muncă nepreluate, la Bârlad un număr de 1.936 carnete și la Huși 1.481 carnete.

Manuela Moraru, purtător de cuvânt al ITM Vaslui, a precizat că potrivit art. 279, alin.1 din Codul Muncii, vechimea în muncă stabilită până la data de 31 decembrie 2010 se probează cu carnetul de muncă.

“Având în vedere numărul mare de carnete de muncă aflate în gestiunea noastră și neridicate de foștii salariați ai agenților economici din județul Vaslui, rugăm titularii sau, după caz, împuterniciții acestora să se prezinte la sediul ITM Vaslui. Pentru ridicarea carnetelor de muncă, titularii pot merge și la punctele de lucru din municipiile Bârlad și Huși, potrivit aparteneței teritoriale”, a spus Manuela Moraru.

Motivele pentru care vasluienii nu și-au ridicat nici până la această dată cărțile de muncă sunt numeroase. O parte din titulari sunt plecați la muncă în străinătate, în timp ce alții consideră că documentele sunt mai în siguranță la ITM Vaslui.

Conform legislației în vigoare, cărțile de muncă trebuiau ridicate de la Inspecția Muncii până la data de 30 iunie 2011. În conformitate cu prevederile Codului Muncii, la 1 ianuarie 2011 s-au abrogat dispozițiile Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă, dată de la care a încetat existența carnetului de muncă.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*