Home » Culture » Mașini de pompieri expuse la Muzeul ”Vasile Pârvan” din Bârlad!

Mașini de pompieri expuse la Muzeul ”Vasile Pârvan” din Bârlad!

u Este vorba despre o colecție de machete din colecția privată a adjunctului pompierilor bârlădeni, locotenent – colonelul Iulian Ifteme.

Muzeul ”Vasile Pârvan” din Bârlad vine cu o nouă provocare pentru publicul larg și îi invită pe toți cei interesați la o inedită expoziție, ce va fi vernisată la sfârșitul săptămânii în curs. Sub titlul ”Mașina timpului”, expoziția va oferi publicului ocazia de a viziona câteva zeci de machete de mașini de pompieri. Modelele ce vor fi expuse fac o trecere în revistă a evoluției mașinilor de intervenție ale pompierilor din întreaga lume, de-a lungul unui secol.

Manyweather Greenwich – model 1880, realizată de firma Merryweather &Sons înființată în 1760 la Londra, American La France Fire – model 1921, Mack din 1923, Ford Van 1930, Mercedes 1932, Beverly Hills Dodge Pompiers 1936, Chevrolet 1941 USA Texas, Peugeot D3A Pompier1960Crysler Windsor 4525Renault 4 – 1968 și încheind cu Mack CF Pumper Chicago – 1973, sunt doar o parte dintre machetele mașinilor de intervenție ale pompierilor ce vor putea admirate la muzeul bârlădean.

” Fiecare din aceste mașini are propria sa istorie, care poate fi cunoscută consultând documentele pe care le vom pune la dispoziția publicului. Practic este vorba de 65 de machete cu mașini de pompieri care au fost utilizate în Anglia, dar mai ales în SUA. Menționăm că aceste machete sunt omologate și fiecare dintre ele are câte un certificat care atestă valoarea și numărul de exemplare în care au fost realizate, seriile fiind limitate.  Cert este că machetele nu sunt asimilate jucăriilor, fiind în exclusivitate piese de colecție. Această expoziție poate fi considerată un prim pas pe care specialiștii muzeului bârlădean îl fac pentru a se reuni cu publicul larg, mai ales că venim după o perioadă în care pandemia a reușit să ne izoleze”, a declarant Mircea Mamalaucă, directorul muzeului bârlădean.

Lt. col. Ifteme Iulian

Lt. col. Ifteme Iulian

Creatorul ineditei colecții este chiar un pompier de meserie, nimeni altul decât locotenent – colonelul Iulian Marius Ifteme, adjunctul Detașamentului de Pompieri Militari din Bârlad. Ofițerul este recunoscut ca un împătimit colecționar de astfel de machete, totul devenind un adevărat hobi pentru el. Colecția formată din cele 65 de machete a fost constituită între anii 2007 – 2011, prima dată fiind expusă, cu puțin timp în urmă, la Muzeul din Tecuci.

În cadrul expoziției, vor mai putea fi vizionate și o serie de obiecte și documente legate de activitatea pompierilor bârlădeni, inclusiv prezentarea unor imagini și informații legate de cei doi pompieri eroi care și-au pierdut viața în misiune, cu mulți ani în urmă: căpitanul Martac Ioan și sergentul major post mortem Ivașcu Petre Victor. Expoziția va fi vernisată sâmbătă, 6 februarie, la ora 11, la sediul central al muzeului bârlădean și, de asemenea, va putea fi vizionată și în mediul online, la adresele:

https://www.facebook.com/muzeul.vasileparvan

https://www.muzeuparvan.ro

https://www.youtube.com/channel/UCTwA4HsW7ARRi7TV4GuMwhw?view_as=subscriber

 

About Razvan Calin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*