Home » Agricultura » Viticultorii pot depune la DAJ Vaslui proiecte pentru modernizarea viilor. Banii sunt asigurați de UE

Viticultorii pot depune la DAJ Vaslui proiecte pentru modernizarea viilor. Banii sunt asigurați de UE

Producătorii din sectorul vitivinicol vor beneficia în perioada 2019-2023 de următoarele măsuri de susținere financiară din partea Uniunii Europene: restructurarea și reconversia plantațiilor viticole; promovarea vinurilor; asigurarea recoltei; investiții; distilarea subproduselor.

Toate programele de restructurare/reconversie vizează exclusiv înființarea și modernizarea plantațiilor de viță-de-vie, destinate producerii strugurilor pentru vinuri cu denumire de origine controlată și a vinurilor cu indicație geografică, din regiunile viticole, podgoriile și centrele viticole prevăzute în legislația națională în vigoare.

„Pentru a beneficia de fondurile necesare realizării unor asemenea investiții, persoanele interesate trebuie să depună la Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Vaslui planuri individuale de restructurare/ reconversie, în sesiune deschisă (tot timpul anului). Planurile se depun în vederea analizării și aprobării acestora, de o comisie formată din două persoane din cadrul instituției și un reprezentant al Oficiului Național al Viei și Produselor Vitivinicole. După aprobare, aceste planuri sunt transmise la APIA, în vederea finanțării”, a spus Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

Măsurile eligibile sunt: defrișarea, proiectarea, pregătirea terenului, plantarea, instalarea tutorilor, instalarea sistemului de susținere pentru conducere și palisaj, pentru care se acordă un sprijin financiar de 17.995 euro/ha, pentru planurile care includ defrișarea și 16.845 euro/ha în cazul în care defrișarea este efectuată anterior depunerii planului individual.

În anul 2020, la DAJ Vaslui au fost depuse și aprobate 5 planuri individuale de restructurare/reconversie pentru suprafața totală de 155,35 ha, valoarea totală a sprijinului financiar fiind de 2.739.345 euro.

(Dănuț CIOBANU)

         

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: