Home » Local » Bărbat în comă după ce a fost victima unui accident de muncă!

Bărbat în comă după ce a fost victima unui accident de muncă!

u Omul lucra la construcția unei clădiri de interes public din Dodești și după ce a căzut și s-a lovit la cap, a fost transportat în comă la Spitalul de Neurochirurgie Iași.

Un stupid caz de accident casnic (în aparență) petrecut pe 3 februarie în comuna vasluiană Dodești – și soldat cu rănirea gravă a unui bărbat în vârstă de 54 de ani – s-a dovedit a fi, în cele din urmă, un accident de muncă.

Inițial, apelul făcut la 112 a indicat că victima ar fi căzut pe scările interioare ale locuinței sale, o clădire cu un etaj. Ulterior, însă, a ieșit la iveală că, de fapt, totul s-a petrecut pe șantierul unui obiectiv realizat cu fonduri europene. Este vorba despre viitorul Centru Comunitar Integrat din Dodești, a cărui construcție este finanțată în baza unui proiect finanțat de Uniunea Europeană. Proiectul este derulat în parteneriat de școala din localitate, având ca parteneri o organizație nonguvernamentală din Iași și Primăria Dodești. Lucrările de construcție sunt într-un stadiu avansat, acestea fiind executate de două firme private de profil din județul Vaslui. Clădirea este proiectată în regim de parter plus un etaj, iar nefericitul accident de miercuri s-a consumat chiar pe scara interioară. Specialiștii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui care s-au deplasat la fața locului au constatat că lucrările la construcția acestui edificiu se derulau fără respectarea celor mai elementare norme de protecție și securitate a muncitorilor.

”Bărbatul, în timp ce se deplasa pe scara interioară, a căzut în cap, pur și simplu. Nu a căzut de la înălțime, pentru că nu efectua o lucrare la înălțime. Se deplasa pe scară și, la un moment dat, a căzut. Din păcate, s-a lovit foarte puternic în zona capului”, ne-a declarat Gheorghe Chirvase, directorul ITM Vaslui.

Cum nu avea nici măcar o cască de protecție pe cap, conform celor constatate de inspectorii ITM Vaslui, leziunile suferite de bărbat au fost extrem de grave. După ce i s-au acordat primele îngrijiri de către un echipaj al Serviciului de Ambulanță al Județului (SAJ) Vaslui, omul a fost transportat la Spitalul Județean de Urgență din Vaslui. Însă, la scurt timp, din cauza gravității cazului – traumatism cranio-cerebral acut, hematom subdural și comă de gradul III – medicii vasluieni au decis că se impune transferul de urgență al acestuia la un spital de specialitate din Iași. În cursul după-amiezei de miercuri, bărbatul a fost transportat cu un elicopter SMURD la Spitalul de Neurochirurgie Iași, unde se află și în prezent.

Ca prime măsuri, inspectorii ITM au dispus încetarea imediată a activității la ambele societăți care execută lucrarea. Mai mult, firmele riscă amenzi cuprinse ître 5.000 de lei și 10.000 de lei pentru faptul că nu au luat măsuri privind securitatea și sănătatea lucrătorilor și nu au amenajat corespunzător întregul șantier.

”Până nu se iau măsuri de remediere la fața locului, activitatea este oprită. Firma al cărei angajat este victima va trebuie, de asemenea, să constituie o comisie internă de investigare a circumstanțelor în care s-a produs accidentul de muncă. Au termen ca în maxim cinci zile de la producerea evenimentului să definitiveze cercetările și să ne transmită procesul verbal al anchetei. Iar noi vom dispune măsurile legale ce se impun”, a mai spus șeful ITM Vaslui.

În cazul în care (Doamne ferește!) accidentul se va solda cu invaliditatea sau decesul victimei, ancheta va fi preluată în totalitate de ITM Vaslui, în colaborare cu celelalte autorități ale statului.

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: