Home » Local » COVID-19 a dat avânt muncii la negru. Amenzi de peste 3 milioane de lei pentru munca fără forme legate

COVID-19 a dat avânt muncii la negru. Amenzi de peste 3 milioane de lei pentru munca fără forme legate

Pandemia de coronavirus a potențat munca la negru din județul Vaslui. În cursul anului 2020, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui a sacționat 93 de angajatori pentru munca fără forme legale. În timpul controalelor, inspectorii de muncă ai descoperit 167 persoane, dintre care 52 femei și 4 tineri că lucrau fără un contract individual de muncă. În consecință, inspectorii din cadrul ITM Vaslui au aplicat 94 amenzi pentru muncă la negru, valoarea acestora ridicându-se la valoarea de 3.190.000 lei.

La fel ca în anii trecuți, domeniile de activitate în care au fost depistate persoane la negru sunt comerț și alimentație publică, sectorul transport cu taxiuri și transport rutier de marfuri, contrucții, întreținere și reparații auto, creșterea ovinelor, porcinelor, bovinelor, lucrări de tâmplarie și dulgherie etc.

Numărul mare de cazuri de muncă la negru a coincis cu efectele pandemiei de coronavirus la nivelul economiei locale. Conform datelor ITM Vaslui, la data de 16 iunie 2020, mai erau înregistrate în registrul de evidență al salariaților un număr total de 2.084 contracte de muncă suspendate temporar.

”În județul nostru, cel mai mare număr de contracte de muncă suspendate din cauza crizei de sănătate s-a înredistrat în data de 13 aprilie 2020. La vremea respectivă, s-au înregistrat 9.112 contracte de muncă suspendate, din care pentru 6.734 de salariați s-a solicitat șomaj tehnic”, a spus Manuela Moraru, purtător de cuvânt al ITM Vaslui.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*