Home » Local » Surpriză: Desemnarea noului manager al Spitalului Bârlad intră în ”prelungiri”!

Surpriză: Desemnarea noului manager al Spitalului Bârlad intră în ”prelungiri”!

u Consiliul de Administrație al Spitalului ”Elena Beldiman” a decis reluarea întregii proceduri de organizare și desfășurare a concursului pentru ocuparea fotoliului de manager al unității. Data concursului va fi anunțată ulterior.

Cu doar câteva zile înainte de susținerea concursului pentru desemnarea viitorului manager al Spitalului municipal de urgență ”Elena Beldiman” din Bârlad, Consiliul de Administrație (CA) al unității a luat o decizie de ultim moment: reluarea întregii proceduri de organizare și desfășurare a ”competiției”.

Ieri (8 februarie) ar fi trebuit să se deruleze etapa eliminatorie, cea în care sunt analizate și verificate dosarele candidaților. În cazul de față, e vorba despre doi candidați: actualul manager al spitalului bârlădean, economistul Daniela Borș și Mircea Iosipescu, șeful Direcției de Administrare a Piețelor, Parcărilor și Cimitirelor (DAPPC) din cadrul Primăriei Bârlad. Etapa de înscriere în concurs s-a finalizat la sfârșitul săptămânii trecute, pe 5 februarie, la ora 14. Luni, 8 februarie, comisia de concurs ar fi trebuit să se întrunească pentru a verifica dacă dosarele depuse de cei doi ”catindați” îndeplinesc cerințele prevăzute de lege. Însă, în cursul după-amiezei, pe site-ul spitalului bârlădean a fost publicat un comunicat al CA care anunța reluarea întregii proceduri, din ”motive obiective”: ”Imposibilitatea întrunirii comisiei de concurs pentru analiza și verificarea dosarelor”.

Contactat telefonic, Adrian Bobeică, președintele CA de la Spitalul ”Elena Beldiman”, a oferit reporterilor ”Est News” următoarea explicație: ”Din motive obiective, astăzi (8 februarie, n.r.) nu s-au putut întruni toți membrii comisiei de examinare pentru a analiza dosarele candidaților. Vorbim despre o etapă importantă, eliminatorie, a concursului. În consecință, s-a decis, conform legislației în vigoare, reluarea întregii proceduri de organizare și desfășurare a concursului”.

Asta înseamnă că se reia totul de la zero, începând cu publicarea anunțului de scoatere la concurs a fotoliului de manager. Legislația în vigoare nu prevede un termen limită, astfel încât este posibil ca totul să se lungească mai mult decât s-ar aștepta unii. Sunt fixate doar limitele temporale dintre etapele concursului: din  momentul în care este publicat anunțul, cei interesați pot avea la dispoziție maxim 30 de zile pentru a se înscrie în cursă; în termen de maxim 15 zile dupa analizarea dosarelor, candidații trebuie să-și susțină proiectele de management etc.

Pe lângă cei doi candidați existenți, se pot înscrie și alți doritori!

Candidații care și-au depus deja dosarele  – în cazul de față Daniela Borș și Mircea Iosipescu – vor putea să-și mențină candidatura. Asta în cazul în care, cine știe, nu se vor răzgândi! Pe de altă parte, această schimbare de situație oferă prilejul și altor doritori, care până acum au fost nehotărâți, să se înscrie în concurs. Așa că este foarte posibil să asistăm la apariția unor noi ”catindați”, doritori să managerieze activitatea spitalului bârlădean.

Etapa de susținere a proiectului de management de către candidați ar fi trebuit să se deruleze, în ședință publică, pe 19 februarie. Cât despre miza acestui concurs, nu e nevoie decât să spunem (foarte pe scurt) că la mijloc e vorba despre soarta singurei unități spitalicești din urbe, care asigură servicii medicale nu doar pentru localnici, ci și pentru alte câteva sute de mii de suflete din comunele arondate. Modul cum va fi ”păstorită” de viitoarea echipă managerială se va răsfrânge direct în calitatea serviciilor medicale ce vor fi oferite populației.

Nu trebuie uitat și factorul politic, a cărui implicare în astfel de situații trebuie luată în calcul, chiar dacă toată lumea se jură că rezultatele unui astfel de concurs țin strict doar de performanțele candidaților.”Off the record”, se știe că cel ce râvnește să se cocoațe pe o asemenea funcție trebuie să se bucure și de sprijinul (mai mult sau mai puțin evident) al clasei politice. În cazul de față, vom vedea cine anume e ”în cărți” (cum se mai spune): Daniela Borș sau Mircea Iosipescu. Asta dacă nu cumva, între timp, va apărea un al treilea candidat sau chiar mai mulți și concursul ar putea avea un alt deznodământ sau, mai bine zis, un alt câștigător!

About Razvan Calin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*