Home » Local » Vasluienii au datorii la bănci de 41 milioane de lei. Lunar, gospodăriile populației au împrumutat 4,75 milioane lei

Vasluienii au datorii la bănci de 41 milioane de lei. Lunar, gospodăriile populației au împrumutat 4,75 milioane lei

În județul Vaslui, la sfârșitul lunii decembrie 2020, erau înregistrate credinte curente în lei în valoare totală de 1.450 milioane lei, din care creditele restante totalizau suma de 38,1 milioane de lei. În cazul împrumuturilor în valută, erau înregistrate credite curente de 257,8 milioane lei, din care 3,7 milioane de lei credite restante.

Tot în cursul anului trecut, gospodăriile populației au împrumutat, în total, 57 milioane de lei, adică o sumă de 4,75 milioane de lei în fiecare lună. Dacă în luna ianuarie 2020 gospodăriile populației aveau împrumutate 848 milioane de lei, la finalul lunii decembrie 2020 împrumuturile au crescut la suma de 905,9 milioane de lei.

Pentru anul curent, specialiștii anticipează o majorare a protofoliului de credite restante care va avea loc în contextul în care impactul pandemiei de coronavirus asupra economiei va continua să fie semnificativ. De asemenea, în acest an se vor vedea efectele unor măsuri adoptate în anul anterior, cum ar fi amânarea plăților ratelor la credite.

Un credit devine neperformant în cazul în care există indicii cu privire la probabilitatea ca debitorul să nu ramburseze creditul sau dacă au trecut mai mult de 90 de zile fără ca debitorul să fi achitat ratele convenite. O persoană fizică nu își mai poate achita ratele la credit dacă își pierde locul de muncă, în timp ce o companie se confruntă cu probleme financiare.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: