Home » Local » Ionel Constantin, despre sporurile bugetarilor: „Toate sporurile trebuie tăiate!”

Ionel Constantin, despre sporurile bugetarilor: „Toate sporurile trebuie tăiate!”

Reprezentanții mediului de afaceri din județul Vaslui sunt categorici, atunci când vine vorba despre sporurile pe care le încasează angajații de la stat. Toate aceste sporuri trebuie eliminate și bugetarii să aibă parte de același tratament financiar pe care îl au lucrătorii din privat.

„Toate sporurile trebuie tăiate! Să fie câte au cei de la privat, adică zero!”, a spus Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui.

Obligat să se înscrie într-un deficit bugetar de 7% din PIB, Guvernul caută cu disperare zone din care să reducă cheltuielile publice. Una din primele măsuri pe care guvernanții le vor aplica angajaților de la stat este eliminarea sporurilor. Lista sporurilor pentru bugetari pare fără sfârșit: spor pentru munca la calculator, spor de toxicitate, spor pentru „uzura prematură a organismului”, spor pentru praf, spor pentru arhivă, toxicitate, stres ori pentru informaţii clasificate, sporul de 30% din salariul de bază primit de angajații prefecturilor pentru activitatea legată de gestionarea pandemiei de Covid-19 etc. Toate aceste sporuri completează generos veniturile funcţionarilor de la cel mai mic nivel până la conducere.

Legea salarizării în vigoare prevedea că sporurile, primele și  compensațiile nu pot depăși pragul de 30% din salariul de bază. Anul acesta, atât salariile, cât și sporurile bugetarilor au fost înghețate la nivelul din decembrie 2020.

Prim-Ministrul Florin Cîțu a precizat pentru presa centrală că toate cheltuielile cu sporurile în sistemul bugetar reprezintă în jur de 600 de milioane de lei. Începând din această săptămână, vor fi puse puse în dezbatere publică modificările avute în vedere de guvernanţi pe subiectul sporurilor, înainte de aprobarea proiectului bugetului de stat.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*