Home » Culture » De Valentine’s Day, Medalii și Ordine Militare la Muzeul ”Vasile Pârvan”!

De Valentine’s Day, Medalii și Ordine Militare la Muzeul ”Vasile Pârvan”!

u Expoziția va cuprinde peste 200 de medalii comemorative și jubiliare, ordine militare, brevete etc.

Și pentru week-end-ul care se apropie, Muzeul ”Vasile Pârvan” din Bârlad a pregătit o nouă acțiune menită să incite atenția și interesul publicului larg. După ce în urmă cu o săptămână a lansat o expoziție cu machete de mașini de pompieri, acum muzeografii bârlădeni au pregătit o acțiune similară, la fel de interesantă. Duminică, 14 februarie, chiar de Ziua Îndrăgostiților, cei care iubesc medalistica vor putea participa la o inedită expoziție de profil. Intitulată ”Medalii și Ordine Militare”, expoziția cuprinde nu mai puțin de 237 de medalii comemorative și jubiliare, ordine militare, brevete, dar și două uniforme militare.

”Toate piesele sunt din colecțiile muzeului nostru, cea mai veche fiind din anul 1842. Prin intermediul acestei expoziții, încercăm să realizăm o sumară incursiune în istoria medaliilor și ordinelor militare din România. Se știe că nevoia de recunoaștere și recompensare a meritelor individuale, demonstrate în situații dificile, a fost o tendință a umanității din toate timpurile și s-a manifestat ca atare încă de la începutul istoriei omenirii. Căci, așa cum spunea Montesquieu „natura omului este cea care cere favoruri și distincții”. Autoritatea unei comunități putea distinge în moduri diferite faptele excepționale în folosul colectivității. Egiptenii distribuiau coliere de onoare, inele și brățări. Colierele erau din aur, cu pandantive înfățișând capete de leu sau albine (asociate simbolic persoanei faraonului) și erau înmânate solemn de faraon, fie funcționarilor merituoși, fie bravilor soldați în fața întregii armate. Ideea de ordin, în sensul de simbol al meritului personal care te face să aparții unei categorii distincte și distinse, s-a format în Evul Mediu, odată cu apariția instituției Cavaleriei și în perioada Cruciadelor (secolele IX-XIII)”, a declarat muzeograful Mircea Oancă, cel care este organizatorul acestei expoziții.

Profesoara Oltea Rășcanu Gramaticu, președinta Filialei Bârlad a Societății de Științe Istorice este cea care va prezenta duminică această activitate a muzeului bârlădean. Cei pasionați (și nu numai) de medalistică, vor putea admira exponatele în perioada 14 februarie – 30 aprilie. De asemenea, expoziția poate fi vizionată și online: http://www.muzeuparvan.ro

www.youtube.com/channel/UCTwA4HsW7ARRi7TV4GuMwhw

 

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: