Home » Local » Pensionarii săraci cer anularea pensiilor speciale. Cea mai mare pensie specială din județul Vaslui este de 24.546 lei

Pensionarii săraci cer anularea pensiilor speciale. Cea mai mare pensie specială din județul Vaslui este de 24.546 lei

Pensionarii vasluieni solicită eliminarea tuturor pensiilor speciale care sunt, în prezent, în plată. Bătrânii sunt nemulțumiți de faptul că majorarea pensiilor din 2021 a fost înghețată, însă pensiile speciale continuă să fie achitate beneficiarilor.

”Nu suntem de acord cu plata pensiilor speciale. De ani de zile susținem că pensiile trebuie să fie acordate în baza principiului contributivității. Niciun pensionar nu e de acord cu pensiile speciale”, a spus Ioan Stamate, președintele Comitetului Județean pentru Persoanele Vârstnice Vaslui.

La această dată, în județul Vaslui nu este în plată nicio pensie specială pentru parlamentari. Conform datelor Casei Județene de Pensii (CJP) Vaslui în județul nostru sunt în plată 93 de pensii speciale, din care 61 de pensii la Vaslui și 32 la Bârlad. Este vorba despre pensii speciale pe care le primesc foștii magistrați sau angajați ai Curții de Conturi. Cea mai mare pensie specială aflată în plată este de 24.546 lei, pensie care este încasată de un magistrat.

În evidențele CJP Vaslui sunt înregistrați în total 92.988 pensionari, care încasează o pensie medie de 1.068 de lei. Un număr de 81.709 pensionari sunt de stat și au o pensie medie de 1.138 lei. În schimb, cei 11.279 pensionari din agricultură beneficiază de o pensie medie de numai 558 lei. La tot acest tablou privind pensiile din sistemul public, cea mai mare pensie care provine din contribuție este în valoare de 9.802 lei.

Potrivit acelorași date, în județul Vaslui sunt în plată 27.495 pensii sociale, din care 19.798 la Vaslui și 7.697 la Bârlad. Indemnizația socială pentru pensionari, așa cum e definită în OUG nr. 6/2009, se acordă pentru ca fiecare persoană căreia i se calculează o pensie sub un nivel minim garantat să primească cel puțin această valoare de pensie minimă garantată.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

%d blogeri au apreciat: