Home » Local » Sindicaliștii definesc condițiile deosebite de muncă. Sporurile de calculator sau de antenă, o glumă!

Sindicaliștii definesc condițiile deosebite de muncă. Sporurile de calculator sau de antenă, o glumă!

Reprezentanții sindicatelor de la nivelul județului Vaslui susțin că sporurile care sunt acordate angajaților trebuie să fie motivate doar de condițiile deosebite de muncă. Astfel, sporurile cum ar fi cel de antenă sau de lucru cu calculatorul, care se acordă bugetarilor, nu sunt justificate.

”Sporurile trebuie acordate doar pentru condiții deosebite de muncă. Când spun condiții deosebite de muncă mă refer la condițiile care au un efect asupra organismului. Nu e atât de dăunător dacă scrii la calculator sau dacă este montată o antenă pe o clădire, pentru că undele nu coboară să afecteze salariații. Cum aceste sporuri nu au fost acordate corect sau creat mari inechități în sistem. În ultimul timp s-a creat o dispută între bugetari și privați. Eu spun că nu bugetarii au salarii mari, ci în mediul privat sunt salarii mici”, a precizat Gheorghe Croitoru, președintele CNSLR „Frăția” Vaslui.

Printre sporurile încasate în sistemul bugetar se numără sporul pentru munca la calculator, sporul de toxicitate, sporul pentru „uzura prematură a organismului”, sporul pentru praf, sporul pentru arhivă, toxicitate, stres ori pentru informaţii clasificate, sporul de 30% din salariul de bază primit de angajații prefecturilor pentru activitatea legată de gestionarea pandemiei de Covid-19 etc. Toate aceste sporuri completează generos veniturile funcţionarilor de la cel mai mic nivel, până la conducere.

Legea salarizării în vigoare prevedea că sporurile, primele și  compensațiile nu pot depăși pragul de 30% din salariul de bază. Anul acesta, atât salariile, cât și sporurile bugetarilor au fost înghețate la nivelul din decembrie 2020.

 (Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*