Home » Local » Constantina Diță – maratonista de aur a României – a venit la Bârlad!
Constantina Diță Tomescu
Constantina Diță Tomescu

Constantina Diță – maratonista de aur a României – a venit la Bârlad!

u Ea a vizitat baza sportivă a CSS Bârlad, unde s-a întâlnit cu micii atleți, dar a avut și o întrevedere cu primarul Dumitru Boroș.

Ieri, 17 februarie, atleta Constantina Diță Tomescu – prima (și singura, deocamdată) româncă din istorie care a câștigat maratonul olimpic (Beijing, 2008) – a fost în vizită la Bârlad.

Celebra sportivă s-a oprit în ”orașul rulmenților” pentru a vizita, în principal, Clubul Sportiv Școlar (CSS) din localitate. Trebuie spus că maratonista de aur a României derulează, de circa un an și jumătate, un turneu prin toate localitățile din țară care au cluburi sau secții de atletism. Scopul periplului este unul cât se poate de clar: Constantina Diță Tomescu vrea să cunoască la fața locului problemele cu  care se confruntă atletismul românesc pentru că intenționează să se înscrie în cursa pentru ocuparea fotoliului de președinte al Federației Române de Atletism (FRA). Alegerile vor avea loc în luna aprilie a acestui an, iar până acum și-au anunțat candidatura doar două persoane: actualul președinte – Florin Florea – și Constantina Diță Tomescu. Maratonista și-a propus ca până la momentul alegerilor să viziteze toate cluburile și secțiile de atletism din țară.

Din momentul în care a intrat în Bârlad, Constantina Diță a mers direct la baza sportivă a CSS, unde a avut o întâlnire cu antrenorul Lucian Bolgar și micii atleți ai clubului bârlădean. ”Junii” atleți bârlădeni au avut ocazia să se fotografieze cu idolul lor, care le-a oferit și câteva sfaturi de natură să-i încurajeze în a face performanță în această disciplină sportivă.

”Să știți că nu mi-a fost deloc ușor să ajung la performanțele pe care le-am atins. Spre exemplu, în ultimul an de liceu am făcut zilnic naveta între Turburea (județul Gorj, n.r.) – unde m-am născut și locuiam la acea vreme – și Târgu Jiu. După orele de curs mergeam acasă, apoi iar veneam în oraș pentru antrenamente și, într-un final, ajungeam seara pe la ora 11 acasă. Și așa am făcut timp de un an. În general, indiferent de câte obstacole am întâmpinat, de fiecare dată am căutat să le depășesc și am luptat din răsputeri ca să ajung unde mi-am dorit. Tot timpul am visat că iau medalia de aur și nu m-am lăsat până nu am reușit. Nu mi-am atins țelul la o vârstă foarte tânără – aveam 38 de ani când am luat aurul olimpic la maraton -, dar nu am încetat nici o clipă să lupt. Performanța cere sacrificii! Cu cât veți munci mai mult și veți face sacrificiile necesare, cu atât aveți șanse mai mari de a vă atinge țelul. Vă doresc multă baftă și succes în ceea ce v-ați propus”, cam așa a sunat scurta lecție despre rețeta ideală de succes susținută de maratonista de aur a României în fața micilor atleți bârlădeni.

După ce a vizitat întreaga bază sportivă a CSS Bârlad, Constantina Diță a avut o întrevedere și cu primarul Dumitru Boroș.

„Am vrut să îmi rup din timpul meu un moment special pentru Bârlad, pentru că acest oraș a avut și are în continuare atleți de marcă. Nu-l putem uita pe cel mai mare atlet al orașului, pe Marcel Ionașcu, vicecampion european la 3.000 metri obstacole și medaliat cu bronz la echipe, juniori. De asemenea, tot el este foarte aproape acum de a se califica la Europene. De aceea mă bucur foarte mult să fiu la Bârlad, să văd cu ochii mei ce se întâmplă în acest veritabil centru de pregătire a atleților de calitate. Am fost și am vizitat baza de pregătire, motiv pentru care vreau să îl felicit pe domnul profesor Lucian Bolgar, care face aici lucruri exemplare. Am discutat cu toți copiii de acolo și îmi exprim convingerea că mulți dintre ei îmi vor călca pe urme și vor ajunge la campionatele mondiale și chiar la jocurile olimpice. Voi trece cu mare drag prin orașul dumneavoastră ori de câte ori voi ajunge în zonă!”, a declarat Pușa Tomescu, așa cum mai este cunoscută atleta Constantina Diță.

About Razvan Calin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

%d blogeri au apreciat: