Home » Local » Tot mai puțini vasluieni trec de comisia de expertiză. Anul trecut au fost emise 766 decizii medicale

Tot mai puțini vasluieni trec de comisia de expertiză. Anul trecut au fost emise 766 decizii medicale

În cursul anului trecut, la nivelul Casei Județene de Pensii (CJP) Vaslui au fost emise 766 decizii medicale noi de încadrare în grad de invaliditate. La finalul anului trecut, în județul Vaslui erau înregistrate 8.665 pensii de invaliditate, din care un număr de 5.513 pensii sunt în plată în Vaslui și 3.152 în Bârlad. Spre comparație, în data de 31 decembrie 2017 erau înregistrați în județul Vaslui 9.764 pensionari de invaliditate.

Motivele care au condus la diminuarea constantă a beneficiarilor de pensii de invaliditate sunt multiple. În primul rând, o persoană bolnavă reușește foarte greu să se mai pensionaze, din cauza aplicării unor criterii medicale exigente în ceea ce privește stabilirea gradului de invaliditate. Pensionarea depinde de comisia de expertiză medicală care analizează diagnosticul unei persoane, gradul în care este afectată capacitate de muncă a solicitantului.

Un alt motiv al diminuării constante a numărului de pensionari de boală este decesul acestora. Cum mulți pensionari de invaliditate sunt diagnosticați cu neoplasm, bolile cardiovasculare, boli psihice și boli ale aparatului respirator, rata deceselor este foarte mare.

Nu în ultimul rând, pensionarii de invaliditate care ajung la vârsta legală de pensionare trec din grupa pensionarilor de boală în cea a pensionarilor la limită de vârstă.

”Au dreptul la pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare realizat, persoanele care și-au pierdut capacitatea de muncă din cauza accidentelor de muncă, boli profesionale, neoplazii, schizofrenie și SIDA. De asemenea, beneficiază de această categorie de pensie elevii, ucenicii, studenții care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, urmare a accidentelor de muncă sau bolilor profesionale survenite în timpul și din cauza practicii profesionale, precum și marii mutilați, ca urmare a participării la lupta pentru victoria Revoluției din Decembrie 1989”, a spus Loredana Enache, purtător de cuvânt al CJP Vaslui.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: