Home » Local » Vasluiul primește 144 milioane de lei pentru persoanele cu handicap. Anul trecut, primarii au rămas fără bani

Vasluiul primește 144 milioane de lei pentru persoanele cu handicap. Anul trecut, primarii au rămas fără bani

de Dănuț CIOBANU 

Județul Vaslui va primi în acest an 144 milioane de lei de la bugetul de stat, pentru plata asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau a indemnizațiilor lunare. Anul trecut, majoritatea UAT-urilor vasluiene nu au mai avut bani pentru plata acestor drepturi sociale. La sfârșitul anului 2020, Guvernul a alocat 23,3 milioane de lei pentru achitarea acestor indemnizații.

Județul Vaslui va primi în anul acesta o sumă totală de 195.093 mii lei din sume defalcate din TVA, pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor și municipiilor. Potrivit legii proiectului bugetului de stat pe 2021, suma de 33.174 mii lei este alocată pentru finanțarea de bază a unităților de învățământ preuniversitar de stat, iar  144.004 mii lei pentru finanțarea drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau a indemnizațiilor lunare.

Un alt segment de finanțare în valoare de 3.014 mii lei vizează finanțarea ajutorului pentru încălzirea locuinței cu lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, iar 247 mii lei revin finanțării căminelor pentru persoanele vârstnice.

Potrivit acelorași date, 3.177 mii lei reprezintă finanțarea pentru plata stimulentelor educaționale acordate copiilor din familii defavorizate în scopul stimulării participării în învățământul preșcolar.

Nu în ultimul rând, cu suma de 3.970 mii lei se finanțează drepturile copiilor cu cerințe educaționale  speciale integrați în învățământul de masă, iar cu suma de 6.468 mii lei se asigură finanțarea burselor.

Amul trecut, numeroase UAT-uri din județul Vaslui au avut probleme cu plata însoțitorilor persoanelor cu handicap.

”Deocamdată, din punct de vedere financiar reușim să închidem anul. Avem o problemă la însoțitorii persoanelor cu handicap, pentru că acolo avem o sumă foarte mare, dar sper să ne-o dea cei de la Guvern, că așa este legea. Dacă nu, o să fie o problemă aici”, a precizat Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huși.

La rândul lui, Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu, spunea că pentru lunile iulie, august și septembrie 2020, UAT-urile nu au bani pentru asigurarea indemnizațiilor și plăților pentru asistenții personali.

”Aceste sume au fost bugetate până la sfârșitul primelui semestru din 2020, pentru că în cazul semestrului al II-lea nu au fost fonduri repartizate, În județul Vaslui sunt multe comune sărace, nu au posibilități să plătească acești bani”, a precizat Neculai Moraru.

O situație similară era și în comuna Vinderei, unde fondurile au acoperit plata drepturilor sociale doar pentru prima jumătate a acestui an.

”Nu mai avem bani pentru plata indemnizațiilor pentru persoanele cu handicap. Abia în trimestrul al III-lea avem 65.000 de lei, cu care vom acoperi luna aprilie și în trimestrul IV vom plăti pentru lunile mai și iunie și cam atât, se termină banii pentru plata indemnizațiilor”, preciza Ionuț Ghiur, primarul comunei Vinderei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: