Home » Administratie » CJ Vaslui investește 2,7 milioane de lei pentru reabilitarea Centrului Militar Județean. Clădirea este monument istoric

CJ Vaslui investește 2,7 milioane de lei pentru reabilitarea Centrului Militar Județean. Clădirea este monument istoric

de Dănuț CIOBANU 

Consilierii județeni vor aproba în ședința ordinară din această săptămână documentația proiectului „Elaborare documentație tehnico-economică pentru stoparea degradărilor la clădirea Centrului Militar Județean Vaslui (CMJ)”. Clădirea este inclusă pe lista monumentelor istorice și, în prezent, este într-o avansată stare de degradare. Finanţarea se va face din bugetul local, valoarea totală fiind de 2.775.774 lei inclusiv TVA.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui deține dreptul de administrare asupra Centrului Militar Județean și are calitatea de autoritate contractantă în realizarea investiției. Casa Popescu, azi Centrul Militar Vaslui datează din anul 1891 și este inclusă pe lista monumentelor istorice din judeţul Vaslui, având codul de clasificare VS-II-m-B-06707.

În prezent, imobilul se află într-o stare avansată de degradare. Principalele motive care provoacă deteriorarea clădirii sunt cauzate de preluarea necorespunzătoare a apei meteorice, infiltrații din acoperiș și fațade, lipsa trotuarelor și a lucrărilor de sistematizare a incintei care să îndepărteze apa de clădire.

Tencuiala de pe fațada nordică a clădirii este deteriorată în mare parte, din cauza modului defectuos de scurgere a apei și a multitudinii de fire montate pe suprafața clădirii. De asemenea, tâmplăria exterioară este deteriorată și este necesară înlocuirea acesteia. Pe durata de viață a clădirii nu au existat intervenții de reabilitare, care să stopeze degradarea imobilului.

„Având în vedere starea fizică actuală, în vederea punerii în siguranță a clădirii, a utilizatorilor acesteia și pentru îndeplinirea cerinţelor constructive și arhitecturale conform legislației în vigoare, se impunea, ca măsură imediată, realizarea unei documentații tehnico-economice pentru stoparea degradărilor. Astfel, pentru acest obiectiv de investiții au fost achiziționate servicii de proiectare, documentația fiind elaborată de către arhitecți specialiști în domeniul protejării monumentelor istorice”, susține Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, în raportul la proiectul de hotărâre.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*