Home » News » Dezvăluiri din interiorul închisorii în care a fost dus Alexei Navalnîi: Îl vor distruge

Dezvăluiri din interiorul închisorii în care a fost dus Alexei Navalnîi: Îl vor distruge

Oficialii ruși au declarat duminică că opozantul Alexei Navalnîi se află într-o colonie penitenciară din regiunea Vladimir, la trei ore distanță de Moscova, unde va petrece următorii doi ani și jumătate.

Patru foști deținuți ai coloniei penale IK-2 – pe care presa de stat rusă a identificat-o drept instituția în care este încarcerat Navalnîi – au declarat pentru The Moscow Times că este una dintre cele mai dure închisori din Rusia.

„Este o închisoare extrem de strictă. Încearcă să controleze fiecare pas, fiecare gând”, a spus Konstantin Kotov, care a petrecut doi ani în IK-2, după ce a fost arestat în timpul protestelor electorale din vara anului 2019 de la Moscova și condamnat în baza unei legi controversate care incriminează participarea „repetată” la mitinguri neautorizate.

Kotov a explicat că Rusia are patru tipuri de colonii penale, fiecare cu un regim diferit, în funcție de gravitatea infracțiunilor deținuților.

Închisoarea lui Navalnîi are așa-numitul „regim obișnuit”, cu prizonieri încarcerați într-o baracă mare cu până la 150 de paturi fiecare. Cu toate acestea, potrivit lui Kotov, condițiile din IK-2 sunt aliniate cu cele din coloniile penale cu „regim strict”.

„Deținuții care au ajuns în diferite închisori din Rusia mi-au spus că asta este cea mai grea în care au fost”, a spus el.

Decizia de a-l transfera pe Navalnîi la IK-2 a fost întâmpinată cu îngrijorare de militanții pentru drepturile omului, care monitorizează situația deținuților aflați în închisori din toată Rusia. Pyotr Kuryanov, avocat la ONG-ul Fundația pentru Apărarea Drepturilor Prizonierilor, a declarat că a fost șocat când a aflat că Navalnîi urma să fie transferat în închisoarea Vladimir.

„Nu se respectă nicio lege acolo. Te vor distruge. Lucruri cumplite se întâmplă acolo de multă vreme, unele dintre ele fiind dezvăluite de Vladimir Pereverzin, în urmă cu 10 ani”, a spus el, referindu-se la un fost manager al companiei petroliere Yukos care, la fel ca șeful său, Mihail Khodorkovsky, a fost urmărit penal pentru acuzații de corupție și a petrecut șapte ani după gratii.

Ultimii doi ani de închisoare ai lui Pereverzin, din 2010 până în 2012, au fost petrecuți în IK-2.

Într-o conversație telefonică din Berlin, unde locuiește acum, el a spus că Navalnîi va trece printr-o „perioadă grea”.

„Condițiile erau cu siguranță sumbre acolo. Închisoarea este lângă o mlaștină, este rece și umedă, iar mâncarea este proastă. Era un loc violent pe atunci.”

Majoritatea prizonierilor din IK-2 se află acolo pentru acuzații legate de droguri și furturi, a declarat avocatul Kuryanov. Cu toate acestea, el a adăugat că această colonie primește ocazional și deținuți politici conoscuți, inclusiv Pereverzin, Kotov și activistul naționalist Dmitry Demushkin, care a petrecut doi ani în IK-2 pentru incitare la ură.

Într-un schimb de mesaje cu The Moscow Times, Demushkim a descris timpul petrecut în IK-2 ca fiind „ca o tortură”.

„Mi s-a interzis să vorbesc cu alți deținuți, li s-a interzis să se uite la mine… Era interzis să mergi la biserica închisorii, să faci orice activitate sportivă.”

Atât Pereverzin, cât și Kotov au spus că nu au suferit violențe fizice severe din partea gardienilor, dar cred că asta s-a întâmplat pentru că erau cunoscuți, iar Navalnîi ar putea fi tratat la fel.

„Paznicii nu vor dori să iște un scandal național”, a spus Pereverzin.

Kotov consideră că autoritățile au ales să-l ducă pe Navalnîi la IK-2 deoarece este un loc eficient pentru „izolarea psihologică” a prizonierilor politici.

El a subliniat faptul că în această colonie nu este permis accesul la e-mail și gardienii citesc procesează corespondența clasică în „săptămâni și uneori chiar luni”.

În închisoare, Navalnîi va fi izolat de ceilalți prizonieri. „Interzic altor deținuți să vorbească cu tine. Vor să te facă să te simți singur”, a spus Kotov.

„Toate acestea sunt menite să te distrugă psihologic”, a adăugat el.

Pereverzin a confirmat cele spuse de Kotov, spunând că în timpul petrecut acolo alți prizonieri au fost instruiți să „îl evite ca pe ciumă”.

Administrația IK-2 nu a vrut să facă niciun comentariu pentru The Moscow Times.

stiripesurse.ro


Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

About admin

Va rugam sa adaugati comentarii decente si politicoase. Va multumim!

Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura