Home » Administratie » Un ”mărțișor” pentru bârlădeni!

Un ”mărțișor” pentru bârlădeni!

Lucrările la proiectul de reabilitare și extindere a rețelei de apă și canalizare din Bârlad ar putea demara cel târziu luna viitoare.

După ani și ani de așteptare, bârlădenii pot trage speranțe că unul dintre cele mai importante proiecte pentru infrastructura urbei va demara în primăvara acestui an. Vorbim despre proiectul de reabilitare și extindere a sistemului de apă și canalizare din municipiul Bârlad, care în momentul de față a intrat în linie dreaptă pentru că SC AQUAVAS SA Vaslui este pe punctul de a semna contractul de execuție a lucrărilor cu singura firmă care s-a înscris la licitație.

”Suntem în faza finală a procedurii de evaluare. Mai exact, supraveghetorii de la ANAP (Agenția Națională pentru Achiziții Publice, n.r.) care au supervizat alături de comisia de licitație întreaga procedură, verifică acum întreaga documentație din dosarul depus de ofertant. După ce vor verifica dacă firma respectivă a respectat și a îndeplinit toate cerințele stipulate în caietul de sarcini, cei de la ANAP își vor da girul și se va realiza un proces verbal. Dacă se constată că totul este în regulă, atunci vom avea un câștigător”, a declarat pentru Est News Daniela Grigoraș, purtătorul de cuvânt al AQUAVAS Vaslui.

Cu alte cuvinte, se poate spune că la mijloc mai este vorba despre o simplă formalitate atât timp cât comisia de licitație și-a dat girul pentru oferta înaintată de firma respectivă, despre care, deocamdată, reprezentanții AQUAVAS s-au ferit să ofere informații. Potrivit legislației în vigoare, se așteaptă desemnarea oficială a câștigătorului licitației. Oricum, se speră ca la mijlocul lunii în curs să se treacă la semnarea contractului de execuție a acestui proiect, astfel încât, cel târziu luna viitoare, vor demara lucrările propriuzise.

Bârlădenii care locuiesc pe Câmpia Libertății așteaptă de ani buni ca strada să fie reabilitată și conectată la rețeaua de canalizare a orașului

”Imediat după semnarea contractului, mai sunt niște formalități de făcut (de genul prezentarea de către firma respectivă a unei garanții de bună execuție), însă într-un timp foarte scurt se va emite ordinul administrativ de începere a lucrărilor”, a mai spus Daniela Grigoraș.

Proiectul este unul cât se poate de important pentru Bârlad dacă ținem cont numai de faptul că mii de bârlădeni vor putea beneficia, în sfârșit, de condiții decente de trai. Principalele zone vizate sunt cartierele Centru, Țuguiata, Bariera Puiești (Cotu Negru), Deal, Crâng, Complex Școlar, Munteni, Podeni și Gară.

Nu mai vorbim despre faptul că odată finalizat acest proiect, vor putea fi puse în aplicare altele (la fel de importante!), gen reabilitarea și modernizarea străzilor din oraș. Sunt zone întregi din oraș unde nu s-a putut face nimic în acest sens tocmai pentru că se aștepta punerea în aplicare  a acestui proiect. Totul spre disperarea miilor de bârlădeni care tot trăgeau nădejde că vor apuca și ziua în care vor putea spune că locuiesc într-o zonă unde au asigurate cât de cât condiții decente de trai.

Doi ani de licitații fără nici un ofertant!

Au trecut mai bine de doi ani de când autoritățile județene se chinuie să pună în aplicare acest proiect, care a cunoscut până acum nu mai puțin de cinci licitații. Primele patru licitații au fost un eșec total pentru că nici o firmă nu s-a îngrămădit să se înscrie. Lipsa interesului din partea firmelor de profil a fost pusă pe seama bugetului subdimensionat pus la dispoziție, astfel că, potrivit legislației în vigoare, valoarea proiectului a fost actualizată la suma de 66.095.452 de lei.

Proiectul face parte dintr-unul mult mai amplu, care, după cum reiese și din titlu, vizează ”reabilitarea sistemului de alimentare cu apă, a sistemului de canalizare și a stațiilor de epurare în aglomerările Vaslui, Bârlad, Huși, Negrești din județul Vaslui”. Valoarea proiectului se ridică la aproximativ 356 de milioane de lei, din care circa 231 de milioane de lei sunt asigurate din fonduri europene, iar finanțarea cu restul sumei pică în sarcina autorităților locale.

Mai jos puteți viziona o galerie cu fotocopii din proiectul cu pricina, inclusiv lista cu străzile din Bârlad unde urmează a se executa lucrările de rigoare.

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: