Home » Local » Apel disperat la 112 din partea unui copil schingiuit de propriul tată!

Apel disperat la 112 din partea unui copil schingiuit de propriul tată!

Băiatul are 13 ani și i-a implorat pe polițiști să-l scape din mâinile tatălui. Frecvent, individul își bătea și își fugărea de acasă singurul copil, profitând că mama acestuia era plecată la muncă peste hotare. 

La sfârșitul săptămânii trecute, calvarul trăit de un copil dintr-o comună din apropierea Bârladului a ajuns în atenția autorităților locale. Sătul de bătăile și tratamentul inuman la care era supus în mod constant chiar de propriul său tată, băiatul (în vârstă de 13 ani) a pus mâna pe telefon și a sunat la 112.

Totul s-a petrecut la sfârșitul săptămânii trecute (sâmbătă, 27 februarie), când individul, ”afumat” i-a cășunat pe propriul său copil și, fără să stea prea mult pe gânduri, a tăbărât pe el și l-a luat la bătaie. De altfel, ulterior, copilul avea să le spună anchetatorilor că nu era pentru prima dată când tatăl său îl supunea la asemenea cazne. Numai că, de această dată, bietului copil i-a ajuns cuțitul la os și imediat cum a reușit să scape din ghearele agresorului, a sunat la 112, alertând autoritățile. La fel ca și în alte dăți, sâmbătă individul i-a aplicat o ”corecție” zdravănă copilului fără vreun motiv anume. Pur și simplu ”i s-a pus pata” și cu o furie greu de înțeles a început să-și lovească fiul cu pumnii și cu picioarele, după care, pur și simplu, l-a alungat din casă. Năucit de ploaia de lovituri aplicată de tatăl său, copilul abia a reușit să ajungă la singurul său refugiu, casa bunicilor săi materni. Îndurerat, copilul a realizat în cele din urmă că trebuie să facă ceva pentru a pune capăt calvarului pe care îl trăia. Așa că, susținut și de bunicii materni, băiatul și-a luat inima în dinți și a apelat imediat 112 de pe telefonul său mobil, reclamând faptul că tocmai fusese agresat de propriul său tată. În scurt timp, la fața locului a ajuns un echipaj de polițiști care, imediat, au dispus emiterea unui ordin provizoriu de protecție pentru 24 de ore.

”Copilul a fost adus și securizat într-un centru specializat din județ. Băiatul beneficiază de tot sprijinul și consilierea specialiștilor noștri, iar în momentul de față este în grija bunicilor materni. Din păcate, este încă un caz clar de violență domestică”, ne-a declarat Irina Câmpeanu, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui.

Pe parcursul derulării cercetărilor, copilul a dezvăluit anchetatorilor că îndura aceste cazne de mai mulți ani, fără ca mama sa să aibă habar. De aproape nouă ani, femeia a plecat la muncă peste hotare (în Germania), tocmai pentru a asigura un trai cât mai decent unicului lor copil și întregii familii. Deși femeia obișnuia să vină cu regularitate acasă, copilul s-a ferit să-i spună la ce cazne îl supunea propriul său tată. Pe lângă bătăile care aproape deveniseră cotidiene (și fără vreun motiv anume), tatăl obișnuia să-și oblige copilul să presteze diferite munci prin gospodărie: să spele, să facă curat și chiar să gătească. Chiar și așa, se pare că nimic nu îl mai mulțumea pe individ, mai ales în ultimul timp. Mai tot timpul cu ”capsa” pusă (individul făcuse o pasiune pentru licorile bahice!), bărbatul își făcuse un obicei din a-și vărsa nervii (iritați de frustrări numai de el știute!) pe bietul copil, pe care îl bătea mai timpul. Băiatul a îndurat cu stoicism o bună bucată de vreme tratamentul inuman la care era supus de cel cu pretenții de părinte. Dar, la sfârșitul săptămânii trecute, după un nou episod violent căruia i-a căzut victimă, a alertat autoritățile, implorând ajutorul oamenilor legii.

După ce polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu pentru 24 de ore, cazul a ajuns în atenția Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, care  solicitat instanței de judecată emiterea unui ordin de protecție. În cursul zilei de miercuri, 4 martie, Judecătoria Bârlad a admis cererea procurorilor, pe numele agresorului fiind emis un ordin de protecție pe o perioadă de șase luni: ”Obligă pârâtul agresor să păstreze o distanță minimă de 50 de metri față de victimă. Pune în vedere pârâtului agresor că încălcarea măsurilor prevăzute de prezentul ordin constituie infracțiunea de nerespectare a hotărârilor judecătorești și se pedepsește cu închisoarea”.

Imediat ce aflat că fiul său trece prin momente atât de cumplite, mama a revenit în țară. În momentul de față, cei doi s-au refugiat în locuința părinților materni. Copilul a fost evaluat și de un medic legist care a stabilit că prezenta multiple leziuni pe corp ca urmare a agresiunilor fizice la care fusese supus de tatăl său, fiindu-i necesare îngrijiri medicale pe o perioadă cuprinsăîntre trei și șapte. Ancheta este coordonată de procurorii bârlădeni, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie, urmând a fi luate măsurile legale care se impun.

About Razvan Calin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*