Home » Local » Munca la negru înflorește în plină pandemie. 10 angajatori vasluieni, prinși cu muncitori fără contract

Munca la negru înflorește în plină pandemie. 10 angajatori vasluieni, prinși cu muncitori fără contract

Criza de sănătate provocată de pandemia de coronavirus a relansat fenomenul muncii la negru. Potrivit datelor Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui, în primele luni ale acestui an numeroși angajatori au apelat la munca nedeclarată.

În luna februarie, în domeniul relațiilor de muncă la nivelul județului Vaslui au fost efectuate 112 de controale. Toate controalele au avut ca obiectiv principal identificarea muncii nedeclarate în toate formele ei. În urma verificărilor, au fost identificați 10 angajatori care foloseau muncă nedeclarată. Nouă angajatori foloseau muncă nedeclarată fără încheierea unui contract individual de muncă iar un angajator, la data controlului nu avea transmis un contract individual de muncă în Revisal.

Au fost identificate 11 persoane care prestau muncă nedeclarată fără a avea încheiate contracte individuale de muncă și o persoană a cărei contract de muncă nu a fost transmis în Revisal, cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activității. Pentru persoanele identificate că prestau muncă nedeclarată, angajatorilor le-au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoană, valoarea totală a amenzilor pentru munca nedeclarată în luna februarie fiind de 240.000 lei”, a spus Manuela Moraru, purtător de cuvânt al ITM Vaslui.

În cursul anului 2020, ITM Vaslui a sacționat 93 de angajatori pentru munca fără forme legale. Inspectorii au aplicat 94 amenzi pentru muncă la negru, valoarea acestora ridicându-se la valoarea de 3.190.000 lei.

La fel ca în anii trecuți, domeniile de activitate în care au fost depistate persoane la negru sunt comerț și alimentație publică, sectorul transport cu taxiuri și transport rutier de marfuri, contrucții, întreținere și reparații auto, creșterea ovinelor, porcinelor, bovinelor, lucrări de tâmplarie și dulgherie etc.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*