Home » Agricultura » Pandemia de COVID-19 a accelerat vânzarea terenurilor de către proprietarii vasluieni

Pandemia de COVID-19 a accelerat vânzarea terenurilor de către proprietarii vasluieni

de Dănuț CIOBANU 

În perioada ianuarie – februarie 2021, în județul Vaslui au fost tranzacționate nu mai puțin de 1.049 terenuri. Cele mai vândute sunt terenurile agricole extravilane. Prețurile aferente acestor terenuri oscilează până la un maxim de 100 lei/metrul pătrat, în funcție de poziția terenului (la limita cu terenuri intravilane, în aproprierea orașelor), categoria de folosință a acestuia, calitatea terenului etc.

Conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în luna februarie 2021, au fost tranzacționate 129 terenuri agricole extravilane, iar în luna ianuarie au fost contabilizate 579 vânzări. Restul tranzacțiilor vizează terenuri intravilane cu construcții sau fără construcții, precum și terenuri neagricole. În ceea ce privește dinamica tranzacțiilor, județul Vaslui se clasează la nivel național pe locul 29.

Referindu-se la tendințele de pe piața imobiliară de la nivel județean, Simona Polak, administratorul unei agenții imobiliare din municipiul Vaslui, a spus că interesul pentru terenuri este tot mai mare.

„La terenuri prețurile sunt în creștere, pentru că oamenii vor să își construiască case, dacă va mai exista vreo pandemie”, a explicat Simona Polak.

În perioada ianuarie –septembrie 2020, la Direcția pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui s-au primit, verificat și înregistrat 2.158 dosare, pentru tranzacționarea terenurilor agricole extravilane. Ofertele de vânzare în extravilan însumează o suprafață de teren de aproximativ 1.706 hectare.

În urma analizării documentațiilor depuse de proprietarii de pământ, DAJ Vaslui a emis 481 avize finale și un aviz negativ. De asemenea, primăriile au emis 1.142 de adeverințe pentru libera vânzare a terenurilor respective.

Numărul mare de tranzacții cu terenuri agricole se înregistrează după ce, în anii trecuți, proprietarii vasluieni au lansat pe piață un număr foarte mare de oferte de vânzare. Spre exemplu, în cursul anului 2018, proprietarii de pământ din județul Vaslui  au formulat 3.210 oferte de vânzare, pentru o suprafață totală de 2.900 hectare de teren agricol extravilan. În cursul anului 2017, s-au înregistrat 2.576 cereri de oferte de vânzarea pentru 2.657 hectare.

În anul 2016, au fost publicate 2.158 de cereri de vânzare, pentru o suprafață totală de 2.110 hectare, iar în cursul anului 2015, au fost înregistrate în total 2.347 oferte de vânzare a terenurilor, pentru o suprafață de 2.485 hectare.

De asemenea, la sfârșitul anului 2014, pe site-ul DAJ Vaslui erau postate 2.227 de oferte de vânzare de terenuri, fiind vizată tranzacționarea unei suprafețe de 3.855 hectare.

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: