Home » Local » CUP SA Bârlad cumpără autobuze și microbuze!

CUP SA Bârlad cumpără autobuze și microbuze!

Autovehiculele vor fi achiziționate cu fonduri de la bugetul local. 

SC CUP SA Bârlad, firmă cu acționar unic Consiliul Local (CL), se pregătește să preia frâiele transportului public local de persoane. După ce la sfârșitul lunii ianuarie, au hotărât ca acest serviciu să fie prestat de CUP SA, consilierii municipali bârlădeni au aprobat ieri, 17 martie, asigurarea de la bugetul local a fondurilor necesare pentru achiziționarea de autobuze și microbuze.

Conform estimărilor făcute de CUP SA, ar fi necesare 2,54 milioane lei, bani cu care urmează să se achiziționeze, prin licitație, patru autobuze și patru microbuze, toate second-hand. Proiectul a stârnit dezbateri aprinse în cadrul ședinței extraordinare  de ieri, 17 martie, a Consiliului Local (CL) Bârlad. Unii consilieri au susținut că cel mai înțelept ar fi achiziționarea de mașini noi. Însă, primarul Bârladului, Dumitru Boroș, a argumentat varianta cu autovehicule second-hand prin faptul că, în momentul de față, bugetul orașului nu poate susține achiziționarea de mașini nou-nouțe: ”Oricum ar fi, totul se va face în baza unei licitații și se înțelege că vom căuta să obținem un preț cât mai mic. În același timp, dacă vom avea oferte care să ne permită să cumpărăm autovehicule noi, bineînțeles că o vom face. Însă, e puțin probabil, pentru că din analizele făcute până a cum a reieșit că, spre exemplu, numai un singur autobuz nou costă undeva la cel puțin 200.000 de euro. Din păcate, bugetul local nu ne permite să cumpărăm la acest nivel”.

Trebuie spus că achiziționarea acestor autobuze și microbuze second-hand este o soluție provizorie, întrucât municipalitatea urmează să cumpere 10 autobuze electrice nou-nouțe, grație unui proiect cu finanțare europeană. Este vorba despre un proiect amplu de modernizare a sistemului de transport public de persoane din oraș, denumit Plan de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), cu un buget estimat la aproximativ 12 milioane de euro.

În momentul de față, transportul public local de persoane în Bârlad este asigurat de SC Unistil SRL, al cărei contract expiră în luna aprilie. Însă, este posibil ca municipalitatea bârlădeană să-i prelungească contractul (însă nu mai mult de un an!) pentru a oferi timp SC CUP SA să se pună la punct cu toate dotările necesare prestării acestui important serviciu public.

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: